Pakdil: Küresel güçler insan haklarında çifte standart uyguladı

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, küresel güçlerin insan hakları konusunda çifte standart uyguladığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Pakdil: Küresel güçler insan haklarında çifte standart uyguladı

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Nevzat Pakdil, küresel güçlerin insan hakları konusunda çifte standart uyguladığını ifade etti.

Nevzat Pakdil, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “İnsan hakları ve demokrasi gibi kavramların refahla, toplumsal zenginlikle, yaşam kalitesiyle sebep sonuç ilişkileri bulunmaktadır. Vatandaşın toplumda kendi başına kalmaya başladığı bir dünyada, sahip olması gereken haklarının nasıl korunacağı konusu felsefi ve kanun koyucu düzeylerinde birçok değerlendirmelere yol açmaktadır. Vatandaşın birey olarak ön plana çıkması ile gündeme gelen yabancılaşma, yalnızlaşma gibi hususlar insan hakları kavramını daha da önemli hale getirmiştir. İnsan hakları kavramının realitesinde de bu gerçeğin önemli bir yeri vardır.” dedi.

“ACI TECRÜBELERLE İNSAN HAKLARI GERÇEĞİ KABULLENİLDİ”

Toplumları yöneten ve sistemleri kuranların, ancak çok acı tecrübeler yaşandıktan sonra insan hakları gerçeğini kabullenebildiğine dikkat çeken Pakdil, şöyle dedi: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bu konudaki en önemli uluslararası metindir. Kabul edilmiş uluslararası sözleşmelere rağmen insan hakları konusunda çifte standart uygulamaları modern dünyanın en ciddi sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır."

MARJİNAL GRUPLARIN VARLIĞI MAHRUM BIRAKTI

Pakdil, yine sosyal açılardan marjinal kesimlerin varlığı sebebiyle insan hakları kavramının gerekli kuşatıcılığından ve kucaklayıcılığından yıllarca mahrum kaldığı, geniş toplum kesimlerince genel bir kabule ulaşamadığını belirterek, “Dünyanın birçok yerinde modern batılı ülkelerin uyguladığı insan hakları ihlallerine gerekçe olarak da marjinal grupların varlığı gösterilmiştir ve gösterilmeye de devam edilmektedir. İnsan haklarının pozitif hukukça tanınması şimdiye kadar sorunların çözümünde yeterli olmamıştır. Hâlâ savaşlar engellenemiyor, askeri darbelere (dur) denilemiyor. Hâlâ dünyada binlerce insan, şiddetin ve zulmün kurbanı olurken, koruma mekanizmaları bu kurbanların çok azına ulaşabiliyor. İki yüz yıldır hukuken yasak olan kölelik bile günümüzde varlığını devam ettiriyor. Kanunların suç saydığı işkence, bizatihi dünyadaki birçok devletin resmi organlarınca gerçekleştiriliyor. Bir devlet tarafından diğer bir devlet ablukaya alınıyor ve burada yaşayan insanlar temel haklarının tamamından yoksun hale getiriliyor.” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ MERHALELER KAT ETTİ”

Türkiye’nin insan hakları konusunda önemli merhaleler kat ettiğini sözlerine ekleyen Pakdil, şöyle devam etti: “İnsan hakları konusunda Türkiye’ye baktığımızda ise sevindirici gelişmelerin olduğuna şahit oluyoruz. 2002-2012 yılları arasında geçen on yıllık zaman dilimi, Türkiye tarihindeki en geniş demokratikleşme ve insan hakları konusunda adımların atıldığı dönem olmuştur. On yıllık dönemde demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti ile ilgili gerçekleştirilen reformların bir kısmı anayasa değişikliği şeklinde, diğer kısmı ise kanuni düzenlemelerle olmuştur. Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun 2012 yılında kurulması da insan hakları konusunda atılan dev bir adım olmuştur. İnsan Hakları Kurumu’nun insan hakları standardının yükselmesinde katkı sağlayacak, bu alandaki çıtayı yükseltebilecek bir kurum olması, ülkemiz açısından bir şanstır. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının verilmesi de bir diğer önemli gelişmedir. Bireysel başvuru hakkının kabulü insan haklarına ilişkin hassasiyetin bir tezahürüdür. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ise gerek Türkiye’deki, gerekse diğer ülkelerdeki insan hakları ihlalleri üzerine ciddiyetle gitmektedir. Türkiye’deki sığınmacıların durumundan cezaevlerindeki hak ihlallerine kadar her konu, komisyon gündeminde ele alınıyor. Bizim temennimiz, dünyanın hangi noktasında olursa olsun, insanların hak ve hukuklarının korunması ve insan hakları ihlallerin son bulmasıdır.” CİHAN

Yorumlar