Özel, madencilerin ödenmeyen maaş ve tazminatlarını Meclis'e taşıdı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde yedi ay önce kapatılan ve kapatılırken 748 madencinin işsiz kalmasına sebep olan Uyar Madencilik'te işçilerin hâlâ ödenmeyen tazminatları ve maaşlarını Meclis gündemine taşıdı. Özel,...

Google Haberlere Abone ol
Özel, madencilerin ödenmeyen maaş ve tazminatlarını Meclis'e taşıdı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde yedi ay önce kapatılan ve kapatılırken 748 madencinin işsiz kalmasına sebep olan Uyar Madencilik'te işçilerin hâlâ ödenmeyen tazminatları ve maaşlarını Meclis gündemine taşıdı. Özel, cevaplaması talebiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Özel, soru önergesinde Darkale köyünde faaliyet gösteren söz konusu kömür madeninde uzun yıllar çok sayıda ölümlü kaza yaşandığını ve teftişlere rağmen bunların bulmadığını hatırlatarak, “Uyar Madencilik, Kasım 2013’te kapatılmış ancak işçiler iki aylık maaşlarını ve tazminatlarını bugüne kadar alamamıştır. Bu madenin kapatılmasıyla 748 madenci işsiz kalmış, hiçbiri kıdem tazminatlarını alamamıştır. Uzun süredir madende çalışan işçilerden, kıdem tazminatı alacağı 15-25 milyar lirayı bulan vardır. Ayrıca yine bu işçilerden kimi Soma Kömür İşletmeleri'nde işe başlamış ve 13 Mayıs Soma faciasında hayatını kaybetmiş, kimi de haklarını almaktan umudunu kesmiştir.” dedi.

Özel, işsiz kalan madencilerin yaşadığı sıkıntıları ise şu şekilde aktardı: “Öyle ki Uyar Madencilik'te çalışan Ali Kandemir adlı 34 yaşındaki maden işçisi, yaşanan bir kazada antigrizu dinamit yerine, taş ocaklarında kullanılan klasik fitilli dinamit kullanıldığı için her iki gözünü kaybetmiştir. Konuyla ilgili dava açmış ancak muhatapları, üzerindeki malları kaçırdıkları için sonuç alamamıştır. SGK karşılamadığı için kendi imkanlarıyla protez taktırabilmiş, borçlanmış ama Uyar Madencilik, isim değiştirerek muvazaalı bir şekilde çalışmalarına devam etmiş, şirket sahipleri kazanmaya devam ederken işçiler adeta ölmedikleri için cezalandırılmışlardır.”

Önergede şu sorular yer alıyor: "Uyar Madencilik'in Darkale Maden Ocağı'nın dışında işlettiği madenler hangileridir? Bu madenler hangi tarihte/hangi bölgede açılmıştır ve ayrı ayrı olmak üzere bu madenlerden kaç ton kömür çıkarılmaktadır? Resmî verilere göre Uyar Madencilik Darkale Maden Ocağı'nın kapatılmasından sonra işsiz kalan madencilerin sayısı kaçtır? Bu madencilerden kaçı kıdem tazminatlarını alamamıştır? Uyar Madencilik'in ödemesi gereken kıdem tazminatı miktarı ne kadardır? Tazminatların ödenmemesinin nedeni nedir? Uyar Madencilik Darkale Maden Ocağı'nda çalışanlardan kaçı, işsiz kaldıktan sonra Soma Kömür İşletmeleri Eynez Ocağı'nda çalışmaya başlamıştır? Uyar Madencilik Darkale Maden Ocağı'nın kapanmasından sonra Soma Kömür İşletmeleri Eynez Ocağı'nda çalışmaya başlayanlardan kaçı, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada hayatını kaybetmiştir? Bu kişiler, Uyar Madencilik'ten tazminatlarını almış mıdır? Yüzlerce işçinin tazminatını aylardır ödemeyen şirket yetkilileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır ve nasıl bir sonuca varılmıştır? Söz konusu maden ocağının kapatılmasıyla işçilerin alamadıkları maaşları bulunmakta mıdır? Kaç aylık ve toplamda ne kadar maaş ödemesi yapılmamıştır? İşçilerin tazminatları, ne zaman ve ne şekilde ödenecektir?" CİHAN

Yorumlar