Özbekler Tekkesi’nden çalınan bir çok eser hala kayıp

Üsküdar’da bulunan Özbekler Tekkesi’nden çalınan eserlerin bir kısmı dün Dolapdere’deki bir antikacı da bulunmuştu. Dergahın son temsilcisi Ethem Özbek Kangay, henüz bulunmayan bir çok eser olduğunu belirterek, Tekke’deki eserlerin...

Google Haberlere Abone ol
Özbekler Tekkesi’nden çalınan bir çok eser hala kayıp

Üsküdar’da bulunan Özbekler Tekkesi’nden çalınan eserlerin bir kısmı dün Dolapdere’deki bir antikacı da bulunmuştu. Dergahın son temsilcisi Ethem Özbek Kangay, henüz bulunmayan bir çok eser olduğunu belirterek, Tekke’deki eserlerin korunması için yetkililerden yardım istedi. Kangay, dergahta İbrahim Ethem’in ebru eserleri başta olmak üzere 500 yıllık Kur’an-ı Kerim’lerin bulunduğunu, bunların önemli bir kısmının da hala kayıp olduğunu söyledi.

Özbekler Tekkesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restorasyona alındığında, Tekke’deki önemli eserlerin bir kısmı çalınmıştı. Dün yapılan operasyonla bu eserlerden 11 ebru tablo, 2 yağlı boya resim Dolapdere’de bir antikacı da bulundu. Antikacı gözaltına alındı, eserlere de el kondu.

Konuyla ilgili konuşan Ethem Özbek Kangay, eserlerin bir kısmının bulunduğuna dair kendisine bilgi geldiğini anlattı. Kangay, henüz bulunmayan çok sayıda eser olduğunu da vurguladı. Restorasyon sırasında hırsızlık olayının yaşandığını kaydeden Kangay, Özbekler’in bu bölgede çadır kurduğunu, Osmanlı Padişahı 3. Mustafa’nın da burayı Özbekler’e tahsis ettiğini söyledi. O günden beri çok sayıda eserin Tekke’de bulunduğunu belirten Kangay, milli mücadele döneminde dergahın Kuvayi Milliye’nin üssü olarak kullanıldığını aktardı. Ebru sanatını ilk geliştiren kişi olan İbrahim Ethem Efendi döneminde dergahın sanat okulu olduğuna vurgu yapan Kangay, “İbrahim Ethem Efendi’nin ebruları yakalanmış. 10 tane falan diyorlar ama tamamı 20 tane idi. Amacımız bu eserleri burada sergilemekti. Burası müze olacaktı ancak olmadı.” dedi.

Kangay, tekrar hırsızlık olayının yaşanmaması ve eserlerin korunması için yetkililerden yardım istedi. “Ümidimi kesmiştim, bir kısmının yakalanması beni çok sevindirdi.” diyen Kangay, geri kalanların da yakalanacağını ümit ettiğini vurguladı.

CİHAN

Yorumlar