Otomobilinizi kışa hazırlayın

Sıcaklıkların büyük ölçüde düştüğü ve soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde sorunsuz ve güvenli bir sürüş keyfi için otomobillerin kışa hazırlanmasına önem gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Otomobilinizi kışa hazırlayın

Sıcaklıkların büyük ölçüde düştüğü ve soğukların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde sorunsuz ve güvenli bir sürüş keyfi için otomobillerin kışa hazırlanmasına önem gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Araçların kış bakımının yanı sıra düzenli ve periyodik bakımlarının da yapılmasının önemine dikkati çeken Gaziantepli Kardeşler Ford Yetkili Servisi Yöneticisi Abdullah Uçar, "Araçlarımız her mevsim özenli ve ayrıntılı bakım ister. Bu bakımlar düzenli olarak yapılırsa yakıta katkısı olduğu gibi motorla beraber diğer mekanik ve elektronik parçaların da ömrü uzar." dedi.
Araçların sadece TÜV muayenesi için servise götürülmemesi gerektiğini söyleyen Uçar, arabaların kışa girmeden yapılaması gereken bakımları şöyle sıraladı: "Havaların soğumasıyla birlikte öncelikle antifrizinizin donma derecesi ayarlanmalı, termostatın durumu kontrol edilmelidir. Soğutma sisteminde kaçak olup olmadığı kontrol edilmeli, kalorifer sistemi gözden geçirilmeli, lastiklerin kontrolü ve hava ayarları yapılmalıdır. Kışın kullanacağınız lastiklerin diş derinliğinin de en az 4 mm olmasına azami önem verilmelidir. Akü kontrol edilmeli, ışık sisteminin ayarları ve şiddetleri kontrol edilmeli, fren sistemi ve far ayarları gözden geçirilmelidir. Silecekler ve su püskürtme sisteminin iyi durumda olması sağlanmalı ve en önemlisi araçta bulundurulması zorunlu olan araç ve gereçlere, patinaj zinciri ve çekme halatı eklenmelidir." dedi.

Soğukların da etkisiyle yollardaki çukurların lastiklere zarar verebileceğini belirten Uçar, "Ayrıca, tuzun paslanmaya sebep olduğunu ve küçük çakıl taşlarının da boyayı zedelediği akıldan çıkarılmamalıdır. Kullanılan motor yağlarının viskozitelerine (akıcılık özelliklerine) azami dikkat sarf edilmelidir. Kış geldiğinde dışarıdaki sıcaklık düşer. Gecenin tüm soğuğundan sonra motorun içindeki yağın akıcılık özelliği azalır, yani viskozitesi artar. İlk çalışma anında katılaşmış yağın motor içindeki dolaşımı akıcılığı yüksek olan yağ kadar iyi olmaz. Ayrıca kirli yağ motor içinde temiz yağ kadar kolay dolaşmaz. İhtiyaç varsa eski yağın yenilenmelidir." diye konuştu.

Kış aylarında araçlarda özellikle kalorifer ve klimaların daha çok kullanıldığı bilgisine yer veren Gaziantepli Kardeşler Servis Müdürü Selçuk Uçar, "Kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir. Kışa girmeden filtreleri kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmelidir. Klimanın antibakteriyel özelliğini kaybetmemesi için günde 5 dakika çalıştırılıp gazın hareket etmesi sağlanmalıdır. Otomobilin polen filtresi değiştirilmeli, kalorifer hortumları kontrol edilerek yıprananlar yenileriyle değiştirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Kış aylarında lastiklerin hava ayarları konusunda sürücüleri uyaran Uçar, "Toplumda kışın lastiklerin daha az şişirilmesinin yol tutuşunu artırdığı şeklinde yanlış bir kanı var. Bu doğrı değil. Çünkü aracın teknik özelliklerinde böyle bir uyarı yok. Konuya fiziksel olarak yaklaşıldığında da lastik havasının düşürüldüğü taktirde aracın yere uyguladığı basınç daha geniş bir alana yayıldığı ve lastik dişlerinin araları daraldığı için yol tutuş önemli miktarda düşer. Bu da yol tutuşu düşürür ve kayma mesafesini uzatır. Sonuçta kaza oranı yükselir. Dolayısıyla mevsimsel lastik hava ayrı yapmak yanlıştır" şeklinde konuştu. "Araç sahipleri araç bakımlarını biran önce yaptırmalı" diyen Uçar, Ford-Otosan olarak kış bakımına özel aracın yaşının dört katı indirim yaptıklarını bildirdi. CİHAN

Yorumlar