Otogardaki ücret tartışması yargıya taşındı

Otogar Esnaflar Derneği, Büyük İstanbul Otogarı’na giriş yapan her araçtan ücret alınmasını yargıya taşıdı. Uygulamanın, Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) ve daha önce alınan mahkeme kararlarına aykırı olduğunu belirten...

Google Haberlere Abone ol
Otogardaki ücret tartışması yargıya taşındı

Otogar Esnaflar Derneği, Büyük İstanbul Otogarı’na giriş yapan her araçtan ücret alınmasını yargıya taşıdı. Uygulamanın, Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) ve daha önce alınan mahkeme kararlarına aykırı olduğunu belirten dernek, uygulamanın durdurulmasını istedi. Dernek yetkilileri uygulamaya göz yumdukları gerekçesiyle İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ile otogarı işleten şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Otogara giren araçlardan daha önce ilk 25 dakika için ücret alınmıyordu. Ancak son bir aydır bu uygulamaya son verilerek otogara giren her araçtan ücret alınmaya başlandığı belirtildi. Bunun üzerine Otogar Esnaflar Derneği, suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Şahap Önal ve yönetim kurulu üyesi Ali Bayrak, İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek savcılığa dilekçe verdi.

Dilekçede, otogarda keyfi uygulanan giriş çıkış ücretlerinin, UKOME’nin 24 Ocak 2012 tarihli 25 dakikaya kadar ücret alınmaması kararına aykırı olduğu hatırlatıldı. Dernek başkanı Şahap Önal, dilekçede 7 Mayıs 2014 tarihinde otogara aracıyla girip hemen çıktığını ve 8 TL ödediğini kaydetti. Ödeme yaptığına dair makbuz ve zabıta ekiplerinin otogar yönetimine kestiği cezai tutanakları da dilekçeye ek olarak sunduğunu belirten Önal, 26 Ocak 2012 tarihli UKOME kararı ile Eyüp 2. Sulh Mahkemesi’nin ücretin yasal olmadığı yönündeki kararını da verdi.

TEHDİT EDİLDİK

Dilekçede, dernek olarak ilgili makamlara dilekçe vermelerine ve otogar yönetimi ile görüşmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirten Önal, bu girişimlerinden dolayı otogarı işleten dernek ve şirketin büyük ortağı olan Galip Öztürk’e yakın olduklarını söyleyen bazı kişilerden dolaylı tehditler aldıklarını ileri sürdü.

Uygulamanın durdurulması talep edilen dilekçede, şüpheliler hakkında eylemlerine uyan suçlarla ilgili kamu davası açılması ve otogarda alınan ücretlerin geriye dönük ilgili kurumlarca tahsil edilmesi de istendi.

Adliye önünde basın açıklaması yapan Şahap Önal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) uygulamaya müdahale etmediğinden dolayı suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Önal, “Otogarda son bir aydır haksız ve keyfi bir uygulama sonucu vatandaşlardan giriş çıkış yapan araçlardan 8 TL alındığına dair. Bunun için yetkililer hakkında İBB, İstanbul Valiliği ve Emniyeti ile otogarı işleten şirket ve dernek yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulunduk.” dedi.

Ücretin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Önal, UKOME’nin 25 dakika ücret alınmaması konusunda kararı olduğunu ifade etti.

Önal, “Hissesini elinde bulunduran şahıs keyfi uygulama ile bu olayı gündeme getirdi. Otogarda bulunan zabıtanın vatandaşı bilgilendirmesine rağmen çıkış yapan vatandaşlardan bu ücret güvenlik elemanları kontrolünde alınmaya başladı. Bunu gören zabıta zaten tutanaklarını tutuyor ve otogar işletmesine de cezalar keseyior.” diye konuştu.

Bu uygulamaya İBB’nin halen göz yumduğunu öne süren Önal, “Bir aydır uygulanıyor. Geriye dönük o paraların mutlak tahsil edilmesi gerekiyor. Bugün uygulanmaya konsa bile bugüne kadar alınan ücret kimin cebine gidiyor. Bir an önce idari mahkemenin bu uygulamayı durdurması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Otogara asılan “Belediyedeki paralel yapı otogardan elini çek” pankartı hatırlatılan Önal, “Biz de burada basın açıklaması yapıyoruz ve suç duyurusunda bulunuyoruz. O zaman hepimiz bir paralelin mensubuyuz herhalde. Bunlar tamamen uydurma. Birileri kendilerini kurtarmak için bir yerlere gönderme yapıyor. Onlara da kimse itibar etmiyor zaten. Suçlarını yeterince işliyorlar ve işlemeye de devam ediyorlar.” dedi.

25 dakika için ücret alınmayacağına dair UKOME kararı, mahkeme kararları ve Tüketiciler Derneği’nin açmış olduğu davalar bulunduğunu hatırlatan Önal, “Maalesef bunu yok sayıyorlar. Otogar işletmesini elinde bulunduran şirketin en büyük ortağı olan gündemden olan isim keyfi uygulama ile bunu başlattı. Bu şahıs daha önce cezaevindeyken alınmıyordu. Çıktıktan sonra alınmaya başlandı.” ifadelerini kullandı.

İstanbul halkının soyulmaması için suç duyurusunda bulunduklarını belirten Önal, binlerce işyeri sahibinin de otogar yönetimi yüzünden mağdur olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar