Otizmde erken teşhis çok önemli

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, yaşına göre sosyal ve iletişim alanlarında diğer çocuklara göre gecikmeler olan çocuklarda, otistik bozukluklar olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Otizmde erken teşhis çok önemli

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, yaşına göre sosyal ve iletişim alanlarında diğer çocuklara göre gecikmeler olan çocuklarda, otistik bozukluklar olabileceğini söyledi. Ardıç, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada otizmin, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu belirtti: “Otistik bozukluk, çocukluk çağının nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Otizm, genellikle çocuk 2 yaşını doldurana kadar belirti verir. Otistik çocuklar, genelde öğrenme zorluğu ve algılama bozukluğu çekerler. Bu çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zekâ geriliği görülebilir. Zekâ seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır ancak genel zekâ seviyeleri ne olursa olsun otistik çocuklar, çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler.”

Otizmin, sosyal ve iletişim alanındaki bozukluklar ve tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Ardıç, ebeveynlere belirtiler konusunda şu uyarılarda bulundu: “Eğer çocuğunuz yaşıtlarına göre konuşmada geciktiyse, gülümsediğinizde size gülümsemiyorsa, gösterdiğiniz oyuncağa dikkat etmiyorsa, kendi halindeyse, diğer çocuklarla çok ilgilenmiyorsa, seslendiğinizde dönüp bakmıyorsa, sizinle konuşurken göz teması kurmuyorsa ve özellikle sallanma şeklinde tekrarlayan hareketler yapıyorsa muhakkak bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına danışın. Otistik bozukluk, erken yaşta tanı konulduğunda tedaviyle güzel sonuçlar alınma ihtimali olan bir hastalıktır.” CİHAN

Yorumlar