Osman Bahçe: Memurlar, geleceği ustanın iki dudağı arasındaki çırak olacak

Cihan Sendikalar Konfederasyonu ve Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, TBMM’deki torba yasa ile ilgili olarak memurların iş güvencesi kaybetmesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa...

Google Haberlere Abone ol
Osman Bahçe: Memurlar, geleceği ustanın iki dudağı arasındaki çırak olacak

Cihan Sendikalar Konfederasyonu ve Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, TBMM’deki torba yasa ile ilgili olarak memurların iş güvencesi kaybetmesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısına son anda eklenen bir maddeyle memurların en önemli güvencesi olan iş güvencesine son verildiğini belirten Bahçe, "Yani hukuki olan veya hukuki olmayan sebeplerle görevine son verilen memurun mahkeme kararıyla dönmesinin önü kapatılıyor. Tüm dünyanın özel teşebbüste çalışanlar dahil genel için iş güvencesi ve buna bağlı olarak sağlanan iş güvenliği konusunda insani ve hukuki hassasiyetleri ön plana çıkaran düzenlemelerinin aksine tasarının yasalaşmasıyla tüm ülke ustaların tamirhanesi olacak ve tüm memurlar da geleceği ustanın iki dudağı arasında olan çıraklar haline gelecektir." diye konuştu.

Cihan Sendikalar Konfederasyonu ve Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Sayın Osman Bahçe, TBMM’deki torba yasa ile ilgili olarak memurların iş güvencesi ve gündemdeki konularla ilgili basın açıklaması yaptı. Söğütözü'ndeki sendika genel merkezinde düzenlenen toplantıya Cihan Sendikalar Konfederasyonu'na bağlı 10 sendikanın yöneticileri katıldı.

Ülke olarak son bir yılın şaibeli sistem değişiklikleri, fişlemeler, tasfiyeler ve kıyımlar ile yönetimi tepeden tırnağa legal güçlerin illegal vesayetine mahkum edecek kadrolaşmaların gölgesinde geçirildiğini belirten Bahçe, "Bu dönem, ülkenin sorunlarını çözecek, insanımızın hayat kalitesini arttıracak projelerden ziyade bürokraside cinayetlerin, seri cinayetlerin ve hatta bürokratik katliamların yaşandığı kara bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Ve bu kara dönemde bembeyaz kalabilen tek taraf; kişisel-kurumsal hırs ve çıkarları için on yılların birikimi devlet ve bürokrasi sistemimizi yerle bir edenlere inat, görevini hakkıyla yapmaya çalışan insanlardan müteşekkil milletimizin tarafıdır." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısına son anda eklenen bir maddeyle memurların en önemli güvencesi olan iş güvencesine son verildiğini anlatan Bahçe, "Yani hukuki olan veya hukuki olmayan sebeplerle görevine son verilen memurun mahkeme kararıyla dönmesinin önü kapatılıyor. Tüm dünyanın özel teşebbüste çalışanlar dahil genel için iş güvencesi ve buna bağlı olarak sağlanan iş güvenliği konusunda insani ve hukuki hassasiyetleri ön plana çıkaran düzenlemelerinin aksine tasarının yasalaşmasıyla tüm ülke ustaların tamirhanesi olacak ve tüm memurlar da geleceği ustanın iki dudağı arasında olan çıraklar haline gelecektir." şeklinde konuştu.

Torba kanunda getirilen düzenleme ile kanunda ‘en 30 gün’ olan idari yargı kararlarının uygulanma süresinin iki yıla çıkartıldığını vurgulayan Bahçe, "Yani idarenin haksız bir kararıyla görevden alınan kamu görevlisi suçsuz olduğunu, haksızlığa uğradığını mahkeme kararlarıyla ispat etse bile idare onu 2 yıl göreve başlatmayacak. Bu durum idarenin, hukuksuz taleplerine hayır diyen memurları en az iki yıl işsiz bırakmakla tehdit etmesi anlamına gelir. Kamu görevlisinin boş kadro olması durumunda eski kadrosuna atanma imkanı tümüyle ortadan kaldırılmakta ve başka bir kadroya atanmasına imkan tanınmaktadır." açıklamasında bulundu.

YAPARKEN SUÇLU DURUMA DÜŞMEKTEN KORKMAYIN BİZ KANUN YAPAR SİZİ KURTARIRIZ

Torba kanununa eklenen bir madde ile mahkemelerin, kararlarını hiçe sayan idareciler hakkında işlem yapma yetkileri de ellerinden alındığını ifade eden Bahçe, "Yani mahkemelerin kararları millet adına verilen emir olmaktan çıkarılmakta ve tavsiye niteliğinde komisyon kararlar haline getirilmektedir. Bu düzenlemeye göre yargı kararı iki yıl sonra da uygulanmayabilecektir aslında uygulanmayacaktır çünkü uygulamayana karşı dava hakkı çalışanın elinden alınmaktadır. Bu durum ‘Siz bizim kanunsuz emirlerimizi suçlu duruma düşeriz endişesiyle yerine getirmekten çekinmeyin, biz kanunu değiştirir sizi kurtarırız’ cümlesinin hayata geçirildiğini göstermektedir. Son dönemde yapılan kıyımlarda aklanması gereken yandaş bürokratların aklanması için özel kanun çıkarılmaktadır. Torba yasayla kanuna eklenen hukuksuz hükümlerin yasalaşması millet adına karar veren bağımsız mahkemelerin kararlarını hiçe saymaktır ki milletin bir kısmının oylarıyla seçilenler milletin tamamı adına verilen mahkeme kararlarını hiçe sayma hakkına sahip olmamalıdır. Anayasa tarafından güvence altına alınan ‘idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması’ hükmü ortadan kaldırılmakta, idarenin bütün zamanlarda sıkıyönetim yetkileri kullanmasına zemin hazırlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu

CİHAN

Yorumlar