"Oruç bedenin dinlenmesi gibi algılanmalı"

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, Ramazan ayında tutulan orucun açlık gibi düşünmeyip bedenin dinlenmesi gibi algılanması gerektiğini ifade etti. Karaman, açlığa bağlı sinirlilik ve huzursuzluk halinin mide asidi, mide bağırsak...

Google Haberlere Abone ol
"Oruç bedenin dinlenmesi gibi algılanmalı"

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, Ramazan ayında tutulan orucun açlık gibi düşünmeyip bedenin dinlenmesi gibi algılanması gerektiğini ifade etti. Karaman, açlığa bağlı sinirlilik ve huzursuzluk halinin mide asidi, mide bağırsak fonksiyonları üzerine negatif etkisi olabileceği uyarısında bulundu.

Reflü hastalığı olanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenlerle ilgili de uyarıda bulunan Acıbadem Kayseri Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, şunları söyledi: "Uzun süren açlığı takiben iftarda aşırı miktarda, sindirimi zor gıdaların hızlı tüketilmesi sonrasında gerek midenin boşalma zamanının uzaması gerekse sindirim için asit salgılanmasının artması reflü hastalığını tetikler. Bütün bunların yanında hızlı ve fazla tüketilen gıdanın arkasından gelen uyku hissi ve uzanmak reflünün artışını kaçınılmaz hale getirir."

Doç. Dr. Ahmet Karaman, reflü hastalığı olanların oruç tutarken dikkat etmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:

- Ağır yağlı gıdalardan kaçınılmalı.

- Aşırı kahve ve sigara tüketilmemeli. Hatta sigara hiç kullanılmamalı.

- İftar ve sahur yemeğinden sonra hemen uzanmamalı ve uyunmamalı.

- İftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve, hamur işi ve ağır tatlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalı.

- Mide hastalığı olanlar, ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsizce tüketmemeli.

- Ağır şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ya da az şekerli kompostolar tercih edilmeli.

- Ülser ve gastriti olanlar ise doktor kontrolünde ilaç takviyesi ile sağlıklı bir beslenme programı izleyerek oruç tutabilirler.

- Günlük kalori ihtiyacının çok üzerinde beslenilmemeli.

- İftar ve sahur arasında ek öğünler alınmalı, tek öğünde aşırı yemekten kaçınılmalı.

- İftar su veya çorba gibi sıvı besinlerle açılmalı. Bunları bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmeli.

- Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalı.

- Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar ve sahurda alınmalı.

CİHAN

Yorumlar