Ortadoğu: THY, yolsuzlukları yazan gazetelere ambargo uyguluyor

Ortadoğu gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Müftüoğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) Zaman, Today's Zaman, Ortadoğu ve Bugün gazetelerine uyguladığı ambargoyu eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu: THY, yolsuzlukları yazan gazetelere ambargo uyguluyor

Ortadoğu gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Müftüoğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) Zaman, Today's Zaman, Ortadoğu ve Bugün gazetelerine uyguladığı ambargoyu eleştirdi. Müftüoğlu, “Hükümet, yolsuzluklarını ve yanlışlarını yazan gazeteleri susturmak istiyor. Bunun açıklanabilir bir yanı yok. Müşteri bu gazeteleri isterse ‘o gazeteleri okumak yasak' mı diyeceksiniz?” ifadelerini kullandı.

THY'de ambargo uygulanan gazetelerden Ortadoğu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Müftüoğlu, THY’deki uygulamanın hükümetin talimatı ile olduğunu söyledi. Müftüoğlu, “Vatandaşa bilgiyi ulaştırmak adına hizmet verdiğimiz halde maalesef engelleniyoruz. Vatandaşın bilgi alma özgürlüğüne de kısıtlama yapılıyor.” dedi.

Ortadoğu gazetesinin bir yıldır kademe kademe sayısının düşürüldüğünü anlatan Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Son olarak gazeteyi tamamen THY’de kestiler. AKP hükümeti demokrasiden bahsediyor, özgürlüklerden bahsediyor, vatandaşın her türlü imkana sahip olduğundan bahsediyor. Son yolsuzluk olayına bakanların da adı karışması üzerine kamuoyuna bu şekilde bilgi aktarmamak için. Diğer medya tekelinin çoğunu AKP satın aldı. Doğru bilgiyi hükümetin menfaatine olmayan kuruluşlar ulaştıracak. Maalesef diğer gazetelere ambargo yok. Sayılarını artırıyorlar ama hükümetin yansıtan kuruluşlara ambargo uyguluyor. Yolsuzluk olayının çıktığı günden sonra 2 gün gazetemizi taşraya ulaştıramadık. Gerekçe; ‘yer yok’ şeklinde oldu.”

THY’nin, hükümet ne diyorsa onu yaptığını kaydeden Müftüoğlu, “Yöneticilere baktığımız zaman adeta hükümetin çiftliği şeklinde görüyoruz. Başbakan’ın talimatı dışında hareket edebilirler mi? Biz de o haklara sahip olmalıyız ancak maalesef olamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Vatandaşın uçakta istediği gazeteyi bulamamasının açıklamasının olmayacağını belirten Müftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaş uçağa bindiğinde ‘ben Ortadoğu gazetesi okumak istiyorum’ dediği zaman ‘o gazeteyi almıyoruz yasaktır’ mı diyecekler? THY’den bir yetkili çıkıp da bu ‘gazeteleri şu sebeple yasakladık’ neden demiyor? Yolsuzlukları gerçek anlamda kamuoyunu bilgilendirmek isteyen medya kuruluşları susturulmak isteniyor. Hükümetin yanında olan gazeteler, ‘hükümete karşı komplo var’ diye yazıyor sadece. Yolsuzluğun öbür yüzünü göstermiyorlar. Biz bu yolsuzlukları konuştuğumuz için susturuluyoruz. Biz doğruların ortaya çıkması için çalışıyoruz. Ancak bu örtülmeye çalışılıyor.”

‘GAZETECİLERİN EMNİYETE ALINMAMASI SANSÜRÜN DANİSKASI’

Gazetecilerin emniyet binalarına alınmamalarını da değerlendiren Müftüoğlu, demokratik bir ülkede görülmeyecek şeylerin yaşandığına vurgu yaptı. Müftüoğlu, bu uygulamanın da hükümetin yaptığı yolsuzlukları kamuoyundan saklama çabası olduğunu söyledi. Müftüoğlu, “O kadar yolsuzluğa bulaşmışlar ki, emniyet operasyon yapsa bile basın mensuplarının bilgisi olmasın, kamuoyu bilmesin algısı ile hareket ediliyor. Emniyet, gazetecileri davet etmediği sürece gazetecinin emniyet binasına girmesi yasak. Size verdiğim bilgi kadar haber yapabilirsiniz anlayışı. Bu, sansürün daniskası. Gazeteciler, hükümetin kontrollü şekilde verdiği bilgilerle yetinirsek, gerçekler nasıl ortaya çıkacak?” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar