Ormancılık, Su ve Meteoroloji günleri ortak kutlandı

Orman ve Su İşleri Genel Müdürü İsmail Üzmez, ormanların gelişen teknoloji ile günümüzde ne kadar önemli noktaya geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ormancılık, Su ve Meteoroloji günleri ortak kutlandı

Orman ve Su İşleri Genel Müdürü İsmail Üzmez, ormanların gelişen teknoloji ile günümüzde ne kadar önemli noktaya geldiğini söyledi. Üzmez, "Ormanlar insanlar öyle katkı sağlar ki dünyaya geldiğinde beşikte sizi karşılar, dünyayı terk ederken tabutta sizi yine uğurlar." dedi.

    DSİ Genel Müdürlüğü konferans salonunda '21 Mart Dünya Ormancılık Günü', '22 Mart Dünya Su Günü' ve '23 Mart Dünya Meteoroloji Günü ' ortak kutlaması yapıldı. Kutlamaya, Orman ve Su İşleri Genel Müdürü İsmail Üzmez, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Orman Su İşleri Müsteşarı Lütfi Akça ve davetliler katıldı.

    Ormanların herkes tarafından maddi olarak değerlendirildiğini ifade eden İsmail Üzmez, ormanların sadece maddi olarak değil, manevi olarak da insanların yaşamlarına katkı sağladığını belirtti. Üzmez, "Maddi olarak ağaç, kereste, meyve veriyor. Ancak ormanlar havadaki karbonu tutarak iklim değişikliğine en çok katkıda yapan varlıklardır. İnsanların kirlettiği havayı alarak, insanlara oksijen olarak tekrar verir. 1 santimetre toprağın oluşması için 1 milyon yılın geçmesi gerekirken bizim ormanlarımızın toprağın sel ile yok olup gitmesini önlemek gibi bir kutsal görevi var. Yapılan bir incelemede 1 metreküp torakta 57 metre kök bulunuyormuş." dedi.

    "ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 95'İ İNSAN KAYNAKLI"

    Ormanların ne büyük zararlısının insan ve ormanların yok olmasına neden en büyük unsur da orman yangınları olduğuna dikkat çeken Üzmez, "Orman yangınlarının yüzde 95 insan kaynaklı. Türkiye’de yıllık 2 bin 500 adet orman yangın ve 10 bin hektar orman yanmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü başka şekilde kullanıma izin vermemekte orayı hemen ağaçlandırmaktadır." şeklinde konuştu.

    Değişik ormanlar kurmaya başladıklarını da konuşmasına ekleyen Üzmez, ‘’Bunlardan bir tanesi ‘Bal Ormanları’ şuan Türkiye’de 163 adet bal ormanı var. Halkla ormanı barıştırmak için bin 452 adet piknik ve mesire yeri kurduk. Her ile bir şehir ormanı kurduk.’’ diye konuştu.

    "10 YILDA 3 MİLYAR FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU’"

    2003-2013 yılları arasında yapılan 2 milyon 429 bin hektar alanda yapılan ağaçlandırmada 3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını açıklayan Üzmez, ‘’Bu yetmedi karayolu ağaçlandırması, okul, hastane ülkenin her tarafına ağaç dikmeyi hedefledik. Çünkü bu ağaçlar bizim gelecek nesillerimizin de dünyada yaşam hakkına sahip olduğunun bir ibaresi olacaktır. Biraz önceki türküde izlediniz. Aman ormancı canım ormancı köye bıraktı bir acı değil. Tersine orman köylüsüne hizmet ettiği 7 milyon orman köylüsüne hasım değil, hısım olacağız.’’ diyerek köylünün yanında olduklarını dile getirdi.

    Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, "Hedefimiz 2023 yılına kadar bütün HES’lerin yıllık üretim kapasitesini 165 kilowatt saate ulaştırmaktır." şeklinde konuştu.

    Her sene farklı isimlendirilen Dünya Su Günü’nün bu sene 'Enerji ve Su' olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Özkaldı, "770 adet barajı, 59 milyon dekar sulama şebekesini şehirlerimize yaklaşık 3,5 milyar metreküp içme suyu sağlayan tesislerimizi tamamladık. Ayrıca DSİ’ye verilen görev gereği evsel atık arıtma tesisinde de görevlerini sürdürmektedir. Bugüne kadar 4 adet atık su arıtma tesisinde tamamladık ve Türk milletine sunduk. Enerji sektöründe bugüne kadar toplam 63 adet elektrik enerji santralini tamamladık. Yılda 43 milyar kilowatt saat enerji üretmektedir. 2003 yılından itibaren toplam üretim de 80 milyar kilowatt saat olmuştur." diye açıkladı.

    HAVALAR 4 DERECE DAHA YÜKSELECEK

    Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, insanın iklimle etkileşiminin giderek arttığına dikkat çekti. Günümüzde havaların 4 derece daha yükseleceğini anımsatan Güneş, ‘’Küresel ısınmanın yüzde 95'i insan aktiviteleri nedeniyle meydana geliyor. Küresel iklim değişikliği etkilerinin daha da çok hissedilecek.’’ açıklamasında bulundu.

    Yapılan konuşmalar sonrasında çeşitli dallarda ödül almaya hak kazanan kişilere hediyeleri takdim edildi. CİHAN

Yorumlar