Organik tarım uzmanı Çakal: Pazarlardaki organik üründür sözüne itibar etmeyin

Organik tarım uzmanı ziraat mühendisi Zeynep Çakal, piyasada 'organik tarım ürünüdür' diye satılan ürünlerin organik ürün olmadığını, bunun bir pazarlama taktiği olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Organik tarım uzmanı Çakal: Pazarlardaki organik üründür sözüne itibar etmeyin

Organik tarım uzmanı ziraat mühendisi Zeynep Çakal, piyasada 'organik tarım ürünüdür' diye satılan ürünlerin organik ürün olmadığını, bunun bir pazarlama taktiği olduğunu söyledi. Aslında dünyanın hiçbir yerinde açık arazide gerçek manada organik tarım yapmanın mümkün olmadığını vurgulayan Çakal, yapılanın 'organik tarım' değil, 'kontrollü tarım uygulamaları' olduğunu belirtti.

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde iyi tarım uygulamaları üzerine çalışma yapan ziraat mühendisi Zeynep Çakal, semt pazarlarında 'köy ürünüdür, organiktir' yazılı ürünlerin pazarlama taktiği olduğunu buna halkın itibar etmemesi gerektiğini söyledi. Dünyada topraksız tarım ve kontrollü tarımda model ülkenin Hollanda olduğunu belirten Çakal, son 10 yıl içinde Antalya'da hayata geçirilen kontrollü tarım uygulamalarının Hollanda ile yarışır hale gelmesinin ülke adına sevindirici olduğunu dile getirdi.

'Organik tarım' söyleminde algı yanılması olduğunu, aslında dünyada bu tür uygulamanın yok olduğunu aktaran Çakal, şunları söyledi: "Toprakta su kaynaklarının korunması, havanın temizliği ve zararlı etkenlerden korunmasına bağlı bir organik tarım uygulaması yok. Siz bir alanda organik tarım yapsanız bile yan tarla ve bahçede uygulama olmazsa yapamazsınız. O bakımdan aslına bakılırsa tam anlamıyla dünyada organik tarım yapılmıyor. Bunun ismine kontrollü, iyi ve sürdürülebilir tarım desek daha iyi olur. Halkımız semt pazarına alışveriş yapamaya gittiğinde elma, armut, ceviz, üzüm, domates, salatalık, biber, portakal, mandalin ve çilek üstünde organik üründür yazarak satıyor. O satılanların hiç biri organik tarım ürünü tarifine uymadığı için organik değil."

Antalya'nın iyi tarım uygulamasında dünya standartlarında iyi bir noktada olduğunun altını çizen Çakal, Afyonkarahisar ve Kütahya gibi illerde yer altından çıkan sıcak suyla yaptığı kontrollü ve topraksız tarım uygulamalarında her geçen gün çıtayı yükselttiğini kaydetti. Kontrollü tarım uygulamasına bağlı yetişen ürünün her zaman dünya pazarında alıcısının olduğunun altını çizen Çakal, bu tür tarım uygulamalarının kuyumcu terazisi hassaslığında yapıldığı için üzerinde ilaç kalıntısı olmadığından dolayı pazarlama sıkıntısı olmayacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar