Ordu'da '2 Küp Altın Bulundu' Haberleri Kentte Heyecan Yarattı

Ordu'da inşaatın kazı çalışmaları sırasında işçilerin iki küp altın bulduğu haberleri kentte heyecan yarattı.

Google Haberlere Abone ol
Ordu'da '2 Küp Altın Bulundu' Haberleri Kentte Heyecan Yarattı

Ordu'nun Altınordu İlçesi Eskipazar Mahallesi'nde 16'ncı yüzyılda yapıldığı hesap edilen tarihsel Eskipazar hamamının yakınında, yapım çalışmaları devam eden Botanik bahçesinde, kazı esnasında işçilerin 2 küp altın bulduğu iddiaları mahalli medyada yer aldı. Haberin sosyal medyada da hızla yayılması üstüne şehirde altın heyecanı yaşandı.

'PARA OLMAYINCA HAYALE KAPILDILAR'

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, mahalli matbuatta ve sosyal medyada hızla yayılan haberlerin tam olarak hayali olduğuna dikkat çekerek, 'Ordu'da geçtiğimiz sene fındık olmaması nedeniyle ulus ekonomik sıkıntıya girince bu sefer altın rüyaları, hazine rüyaları görmeye, kazmayı küreği sektör her noktayı kazmaya başladı. Bunlardan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum' dedi.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun emri üstüne jandarma botanik bahçesi yapım sahasında tetkik yaparak şehirde yayılan 'iki küp altın bulundu' iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirleme etti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, sosyal medya sebebi ile kulaktan kulağa hızla yayılan haberlerin doğru olmadığına dikkat çekerek bu çeşit haberlerin dikkate alınmamasını istedi.

'FINDIK OLMAYINCA ALTIN RÜYASI GÖREN HER YERİ KAZIYOR'

Ordu'da geçen sene Mart ayında meydana gelen zirai don nedeni ile fındığın yandığını, ekonomik sıkıntıya giren oldukça çok vatandaşın da bu sebeple hazine hayali kurduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, 'Özellikle Ordu'da geçtiğimiz sene fındık olmaması nedeniyle ulus ekonomik sıkıntıya girince bu sefer altın rüyaları, hazine rüyaları görmeye, kazmayı küreği sektör her noktayı kazmaya başladı. Bunlardan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum. Elin emeği ile helalinden kazanmaya çalışsınlar. Ordu'da botanik bahçesi yapılan sahadaki çalışmalarda kazı esnasında işçilerin iki küp altın buldukları, bunları kendi aralarında paylaşamayınca olayın bir biçimde jandarmaya intikal ettiği, kendileri altın hayali kurarken soluğu cezaevinde aldıkları, altınlara da jandarmanın el koyduğu biçiminde haberler yer aldı. Yaptığımız incelemede böyle bir olayın olmadığı, tam olarak hayali bir haber bulunduğu anlaşıldı' dedi.

'TARİHİ ALANLARI TAHRİP EDİYORLAR'

Emniyet ve jandarma vukaat raporlarına kaçak hazine olaylarının yansıdığını, Ordu ve sıralarında altın dedikodusunun da çok çok fazla olduğunu vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi:

'Ordu ve sıralarında bu biçimde dedikodular çok çok fazla. Hatta defineci tabir edilen oldukça çok meraklı var, bu uğurda nakit harcıyorlar. Bize intikal eden emniyet ve jandarma vukuat raporlarından birçoğunun başı bir biçimde belaya giriyor, sabıka yiyorlar. Bu çeşit haberlere kanmasınlar, ellerine kazma kürek, dedektör sektör tüm tarihsel alanları ne yazık ki Ordu'da tahrip ediyorlar. Çok güzel ve turistik olması gereken ati nesillere bırakılması gereken oldukça çok eserleri ve civarını kazmaları o eserlere ziyan vermeleri hem kendilerinin başının belaya girmesine, hem değerlerimizin kaybedilmesine hem de kendilerinin oldukça çok nakit kaybetmelerine yol açıyor. Bu çeşit haberlere kanmamaları gerekir.'

'GELİN RUHSAT ALIN'

Define kazısı yapmak isteyenlerin Valilik'ten ruhsatname almasını da arzulayan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 'Eğer bir yerde hazine olduğuna inanan arkadaşlarımız varsa devletimiz zaten bu konu hakkında izin veriyor. Mevzuatımız var, Şayet hazine kazısı yapacağı yer kendi arazisi ise yüzde 60'nı bulan şahsa zaten veriyorlar. Bulunan eserin tarihsel özelliği varsa bilirkişiler marifetiyle bu olan kıymetlere altın, sikke bu şeklinde tarihsel eserlere kıymet biçiliyor. Bulunan altının gramajı 100 gramsa belki bir kiloluk kıymet ona nakit şekilde ödenebiliyor. Yani tarihsel ederi göz önüne alınarak bilirkişilerce parasal kıymet biçiliyor. Eğer hazineye ilişkin yerse kazı yapılacak yerde bir şey de bulunursa yüzde 40'ı bulmuş olana ait, yüzde 60'ı bu sefer devlete ilişkin oluyor. Bu sebeple vatandaşın kaçak kazı yaparak tarihsel eserlerimizi tahrip etmek yerine referans etsinler valiliğe ruhsatname alsınlar ve hepimizin gözü önünde bunu yapsınlar. Buldukları bir şey olursa da bunu sorunsuz pazarlayabilir. Hem türkiye kazanır hem kendisi kazanır. Ama böyle bir şey bulunduğunda kaçak yapılırsa tam olarak bu bir biçimde devlete intikal ediyor. Vatandaşlara tavsiyem bu çeşit 'bir yerlerde hazine var, bir küp altın varmış, kırk katır yükü altın varmış' bu şeklinde şeylere kanmamaları' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar