'Önce insana, sonra paraya yatırım yapılmalı'

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, meslek lisesi öğrencileriyle mesleki ve sosyal yaşamındaki tecrübelerini paylaştı, öğrencileri önemli tavsiyelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Önce insana, sonra paraya yatırım yapılmalı'

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, meslek lisesi öğrencileriyle mesleki ve sosyal yaşamındaki tecrübelerini paylaştı, öğrencileri önemli tavsiyelerde bulundu. Sarıkaya iş hayatında başarının sırrının öncelikle insana, daha sonra sermayeye yatırım olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile İş-Kur ortaklığında hazırlanan ‘Mesleğim Geleceğim Projesi’ kapsamında Öğretmenevi’nde 'Mesleki Deneyimler ve İş Arama' konulu seminer düzenlendi. ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yıldırım, İş Kur Meslek Danışmanı Mesut Altunbaş ve meslek lisesi öğrencileri hazır bulundu. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yıldırım, öğrencilere proje hakkında bilgiler vererek, geleceğe hazırlanmada izlemeleri gereken yolları anlattı. Ardından ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, öğrencilerle mesleki ve sosyal yaşamındaki tecrübelerini paylaştı.

Meslek liselerinin önemine değinen Sarıkaya, ticarette ekonomik olarak başarılı olmak isteyen herkesin öncelikle sosyalleşmesine gerektiğinin altını çizdi. Sarıkaya, “Başarının sırrı, öncelikle insana yatırım yapmaktır. İkili ilişkileri geliştirip, her zaman dürüst olursak ticaretin büyük bir kısmını başarmışız demektir. Yani önce insana yatırım sonra paraya.” dedi. Sarıkaya, “Bilgi toplumlarının temelini oluşturan eğitim, insanlığın yaşamını geliştirdiği kabul edilen evrensel bir gerçekliktir. Eğitim sayesinde insan bireysel, çevresel ve sosyal yönden başarıya ulaşabilmektedir. Bu nedenledir ki günümüzde bilgi ve eğitim; kalkınmanın, gelişmenin ve saygınlığın en etkili aracı olarak görülmektedir. Sanayi toplumlarının uzantısı olarak ortaya çıkmış olan bilgi toplumlarında sermayeden kasıt sanayi toplumunda olduğu gibi maddi sermaye değil, bilgili ve eğitimli insan sermayesidir. Bu nedenle bir toplumun gücünden söz ederken göz önünde bulundurulması gereken unsur artık maddi sermaye değil 'bilgi'dir." ifadelerini kullandı.

Günümüzde, gelişmekte olan ekonomilerde aktif iş yaşamına katılımın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizin gibi gençler de eğitim yaşamını bitirdikten sonra meslek lisesi mezunu olmanız sebebiyle iş yaşamının tam ortasında kendinizi bulacaksınız. Bu arada hepiniz kamu kurumları ya da özel teşebbüste belirli sektörlerde çalışacaksınız diye bir kaide bulunmamaktadır. Aranızdan bazılarınız ise bir iş fikri etrafında çeşitli girişimlerde bulunacaktır. Bu açıdan girişimcilik de her zaman ülkelerin ekonomilerinde belirleyici rol oynamıştır. Bence girişimciliğin birçok anlamı vardır. Öncelikle her şeyden önce bir fikrimiz olmalı ve bu fikrimizi hayata geçirmek için yılmadan mücadele etmeliyiz. Bu mücadelede zorluklar ve engellerle muhakkak karşılaşacağız, ama umutsuzluğa kapılmadan yolumuza devam etmeliyiz. Çok iyi fikirlerle iş hayatına atılan birçok insan var. Çok iyi ve başarılı bir süreçten geçiyorlar, fakat ufak bir sorun ya da zorlukla karşılaşınca hemen pes ediyorlar. Burada belirtmek istediğim şu, zorluklara dayanamayan bir kişi iyi bir girişimci değildir. Meslek lisesi mezunu olmanız sebebi ve devamında okuyacağınız alanınızla ilgili üniversite eğitiminiz ile birlikte iş hayatı için donanımlı bireyler olacaksınız. Bu donanıma sahip olmanız sebebiyle eğer bir girişimde bulunacak olursanız sizin başarı oranınız üzerinde pozitif etki yaratacaktır."

Alaylı-mektepli kavramını da aktaran Sarıkaya, mesleği hakkında diploması olan kişilere mektepli, çıraklıktan yetişerek o mesleği pratikte öğrenmiş kişilere ise alaylı denildiğini belirtip, "Bu açıdan sahip olduğunuz mesleki eğitim ve üzerine alacağınız kapsamlı bir üniversite eğitimi ile bünyenizde hem alaylı, hem de mektepli özelliklerinizi barındırmış olacaksınız. Bu da iş hayatında sizler için bir başarı kriteridir. Eğitim hayatınızı kesinlikle yarıda bırakmamalı sonuna kadar mücadele etmelisiniz. Biraz önce bahsettiğim üzere, bu size hem pratik hayatta hem de teorik hayatta başarı sağlayacak ve bir girişimde bulunacak olursanız mektepli-alaylı yanınızla başarılı bir girişimci olacaksınız." diye konuştu.

Ardından İş-Kur Meslek Danışmanı Mesut Altunbaş, İş-Kur’un faaliyetleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. CİHAN

Yorumlar