Ölümcül Bonzai ilköğretim çağına indi

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, son günlerde gençlerin ölümüne neden olan Bonzai’nin, aslında çok da yabancı olmadığını, fenazepam adlı bir benzodiazepin grubu ilaç olduğunu bildirdi. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulunca...

Google Haberlere Abone ol
Ölümcül Bonzai ilköğretim çağına indi

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, son günlerde gençlerin ölümüne neden olan Bonzai’nin, aslında çok da yabancı olmadığını, fenazepam adlı bir benzodiazepin grubu ilaç olduğunu bildirdi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulunca yapılan yazılı açıklamada; yasa dışı olarak çok ucuza kolayca üretilip ve satıldığına dikkat çekilen açıklamada; “Bu nedenle kullanımı hızla yayılıp, ölüme kadar giden sonuçlar doğurabilen çok tehlikeli bir uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı bir madde. Bonzai doğal bir ot ya da bitki değildir! Sentetik bir bileşiktir. Bonzai, aslında çok da yabancı değil, fenazepam adlı bir benzodiazepin grubu ilaçtır.” denildi.

Epilepsi, alkol bağımlılığı ve uykusuzluk gibi sorunların tedavisinde başvurulan fenazepamın, tıp dünyasında cerrahi girişim öncesi anestezinin etkisini artırmak ve anksiyeteyi azaltmak için kullanıldığı belirtilerek, “Son yıllarda fenazepam, bu amacın dışına çıkarak sokağa inmiş ve İngiltere, Finlandiya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinde, Amerika’nın Georgia ve Lousiana başta gelmek üzere farklı eyaletlerinde ve ne yazık ki ülkemiz gençleri arasında yayılmaya başlamış. Bonzai (Fenazepam) sentetik bir benzodiazepin türevi ilaç olduğu için yasa dışı olarak çok ucuza, kolayca üretilip satılabiliyor.” denildi.

KULLANIMI İLKÖĞRETİM SEVİYESİNE İNDİ

Ayrıca, bilinenin aksine bonzainin sentetik cannabinoid olmadığının altı çizilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu: “Ucuz olması nedeniyle gençlerimiz arasında günden güne yaygınlaşmaktadır. Aynı zamanda araştırmalar, bu maddenin kullanımının ilköğretim seviyesine kadar indiğini gösteriyor. Bazı ilkokullar önlerinde bile satışı yapıldığı biliniyor. Araştırmalara göre Fenazepam, santral sinir sisteminde etkili olan bir ilaç için oldukça uzun bir yarı ömre sahip. 1 miligram alınırsa, 60 saat sonra kullanıcının kanında hala yarım miligram fenazepam bulunuyor. Bu durum, ilacın etkilerinin uzun süre (3-4 gün) devam etmesini açıklıyor."

BONZAİNİN YARISI İSTANBUL’DA

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl ele geçirilen 540 kilo 559 gram bonzainin 275 kilo 895 gramının İstanbul’da yakalandığı vurgulandı. Verilere göre İstanbul’u, 62 kilo 242 gramla Bursa ve 31 kilo 55 gramla İzmir takip ediyor.

Bonzainin vücutta ilk önce algıda zayıflama, halüsinasyon görme ve olaylara karşı aşırı tepki verme gibi etkiler gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Daha sonra denge kaybı, geçici körlük ve bilinç kaybı oluşabilir. Son olarak ise ölüme neden olabilir.” deniliyor.

SORUMLULUK DEVLETİN

Her türlü madde ile mücadelede öncelikli sorumluluğun devlette olduğuna işaret edilen açıklamada şöyle denildi: “Devlet, narkotik malzemelerle ilgili kolluk güçlerini kullanarak mücadele etmeli. Eğitimde geniş yer vererek bilinçlendirme yapılmalı. Gençleri umutsuzluğa iten sosyal, ekonomik ve politik olguları göz önünde bulundurarak, toplum yararına eşit ve adil çözümler üretip bonzai ve benzeri uyuşturucu eğilimlerini doğuran koşulları ortadan kaldırma, engelleme sorumluluğunu göstermelidir.”

Çocukları bağımlılıktan korumanın en önemli yolunun anne ve babaların yakın takibi ve gözlemi olduğunun altı çizilen açıklamada, “TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak tüm vatandaş ve gençlerimizi uyarıyoruz; bonzai ölümcül sonuçlara neden olan toksik bir kimyasaldır.” denildi. CİHAN

Yorumlar