Ölüm madeninde yok denen taşeronlar, yoklama belgesinde çıktı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili adli süreç devam ederken ölüm madeninde bulunan yoklama kâğıtlarındaki belgeler, taşeronluk sistemini gözler önüne serdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri,...

Google Haberlere Abone ol
Ölüm madeninde yok denen taşeronlar, yoklama belgesinde çıktı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili adli süreç devam ederken ölüm madeninde bulunan yoklama kâğıtlarındaki belgeler, taşeronluk sistemini gözler önüne serdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri, maden ocağındaki belgelere el koydu. Müfettişlerin dikkatinden kaçmayan belgelerde, işe yeni başlayanların iş güvenliği ve iş sağlığı kursu gördüğü yer alırken her bir işçinin bağlı bulunduğu taşeronların isimlerinin de "Firma" bölümünde olduğu görüldü. Belgelere göre olay günü, kurs görmüş gibi işaretlenen işçilerden birçoğunun madende şehit olduğu belirlendi.

13 Mayıs 2014'te facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait kömür ocağında 301 işçi şehit olurken 486 işçi yaralı olarak kurtarılmıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli 16 müfettiş, üç ekip halinde hem kazanın olduğu madende hem de diğerlerinde inceleme başlattı.

Faciadan sonra açıklamalarda bulunan ve madende çalışan yüzlerce işçi, taşeronluk sistemi uygulandığını dile getirmiş ancak şirket yetkilileri bu iddiaları reddetmişti. İşçilerin, madende taşeronluk sisteminin resmiyette olmadığı ancak uygulandığı yönündeki iddialarını destekleyen belgeler ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı müfettişleri, Soma Kömür İşletmeleri'ne ait madende ortaya çıkan iş sağlığı ve iş güvenliği (çok tehlikeli işlerde çalışanların) yetiştirme mesleki eğitimi kurs takip yoklama çizelgesini inceledi. İşçilerin bağlı olduğu kişilerin (taşeronların) isimleri, "Firma" bölümünde görüldü. Maden işçilerinin isimleri yazılırken bağlı oldukları firma bölümüne ise "ekipbaşı" olarak bilinen taşeron kişilerin isimlerinin yazılı olduğu belirtildi.

KURSTA GÖRÜNÜYORLARDI, MADENDE ÖLDÜLER

Faciada hayatını kaybeden işçilerin bir bölümünün, o gün iş sağlığı ve iş güvenliği kursu görmüş gibi belgede işaretlendiği belirlendi. Kurs görüyormuş gibi gösterilen işçilerin, o sırada madende mi olduğu yoksa olay yaşandıktan sonra arkadaşlarını kurtarmak için mi madene girdiği henüz netlik kazanmadı. Müfettişler, belgeleri incelemeye aldı. Taşeronluk sisteminin varlığına karar verilmesi halinde soruşturma açılacağı öğrenildi. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de işçilerden gelen taşeronluk iddiaları dahil madenlerle ilgili bütün iddiaların ayrıntılı olarak inceleneceğini belirtmişti. CİHAN

Yorumlar