Öğrencilerden soğutan yatak projesi

Şanlıurfa Özel Çağlayan Ortaokulu öğrencilerinin hayatı kolaylaştırmaya yönelik yaptıkları projeler göz doldurdu.

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerden soğutan yatak projesi

Şanlıurfa Özel Çağlayan Ortaokulu öğrencilerinin hayatı kolaylaştırmaya yönelik yaptıkları projeler göz doldurdu. Projelerden dikkat çekeni ise kentin kavurucu yaz sıcaklarına alternatif soğutan yatak projesi oldu.

Şanlıurfa Özel Çağlayan Ortaokulu ‘Hayatı kolaylaştırmaya hazır mısınız? Tasarlanacak çok şey var’ sloganı ile Sosyal Bilimler Proje Yarışması düzenledi. Öğrencilere düşünebilme, yeteneğine ilişkin basit, uygulanabilir, metodik bir yaklaşım sunmayı ve her bireyin tasarım fikri temeli üzerinde kabiliyetlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan yarışma projesinde birbirinden ilginç projeler üretildi. 5. sınıf öğrencisi Rahime Saraç mıknatısların itme gücünden yararlanarak enerji üreten proje gerçekleştirirken, Yusuf Ziya Tepe ve Enes Abuhandan güneş enerjisi ile soğutan ev projesi, Okan Koşar ile İrfan Tapar gazete dağıtan helikopter, başka bir öğrenci de şarjlı süpüren ayakkabı projesi hazırladı. Kimi öğrenciler ayakları serin tutmak amacıyla ayakkabının altında şarjlı, küçük vantilatör yerleştirerek ayakları terlemeden kurtarmanın formülünü buldu. Kimisi ise sınıfta yaramazlık yapan öğrencilere çözüm niteliğinde proje üretmiş.

150 öğrencinin katıldığı proje yarışmasında dikkat çeken başka bir proje ise ‘cimri bitki’ projesi. Öğrenci bu proje ile çimlere alternatif cimri bitkiyi öneriyor. Böylece büyük ölçüde tasarrufun sağlanacağını düşünüyor. Öğrenci yaptığı araştırma sonucunda her gün sulanan çimin yerine 3 ayda bir sulanması ile dört mevsim yeşil kalan cimri bitkilerle kentlerin yeşillendirilmesini öneriyor. Bu arada yaz mevsiminin çok sıcak geçtiği Urfalılara yönelik çok sayıda projeye imza atan öğrencilerin bu alandaki en dikkat çekici projesi ise ‘soğutan yatak’ projesi. Öğrencilerden Dilara Al’ın yarışmaya katıldığı ‘soğutan yatak’ proje ile yatağın altı ve başucuna birkaç vantilatör monte ederek yatağın serinlemesini sağlıyor. Maket yatağın kenarına koyduğu derece düğmeleri ile de soğutma derecelerinin ayarlanabileceğini dile getiren Dilara Al, projede elektrik yerine şarjlı bataryaları tercih ettiğini anlattı. Al, yazın aşırı sıcaklarından bunaldığı için böyle bir proje geliştirdiğini ifade etti.

Sosyal Bilgiler öğretmeni Yunus Özmen gözetiminde 5 ve 6. sınıftan 150 öğrencinin başvurduğu yarışmada dereceye girenlere tablet, fotoğraf makinesi, bisiklet, para ve madalya gibi hediyelerle ödüllendirilecek. Okul Müdürü Mustafa Üsküplü, yarışma ile öğrencilerin tek düze düşünceden sıyrılıp sorgulayan, irdeleyen ve çözüm üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu tür yarışmalara önem verdiklerini aktaran Üsküplü, “Süper beyinlerimiz var. Fırsat verildiğinde çok güzel projeler ortaya koyuyorlar. Bu neslin kuracağı dünya daha hoşgörülü, daha huzurlu ve konforlu olacak.” dedi.

Öte yandan yarışma sonucunda dereceye giren projeler Uluslararası Düş Çizgisi Yarışması'na katılacağı bildirildi. Okulda açılan serginin bir hafta açık kalması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar