Öğrenci merkezli eğitime AB’den mükemmellik etiketi

Uludağ Üniversitesi, Bologna Süreci’ne uyumlu olarak oluşturduğu akademik programları ve bununla ilgili yaptığı çalışmalarıyla önemli bir başarıya daha imza atarak, öğrenci merkezli eğitimin AB düzeyinde bir çeşit tanınması ve mükemmellik ödülü anlamına.

Google Haberlere Abone ol
Öğrenci merkezli eğitime AB’den mükemmellik etiketi

Uludağ Üniversitesi, Bologna Süreci’ne uyumlu olarak oluşturduğu akademik programları ve bununla ilgili yaptığı çalışmalarıyla önemli bir başarıya daha imza atarak, öğrenci merkezli eğitimin AB düzeyinde bir çeşit tanınması ve mükemmellik ödülü anlamına gelen 'Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Etiketi'ni almaya hak kazandı.

    Söz konusu etiket, Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni eğitim programlarında doğru ve etkin bir şekilde uygulayan, eğitim programlarını, bu programlardaki tüm ders içeriklerini saydam bir şekilde tüm paydaşların bilgisine açan ve etkin öğrenci değişim sistemleri uygulayan Üniversitelere veriliyor. AKTS Etiketi, 2016 yılına kadar geçerli olacak.

    Avrupa Komisyonu’na bağlı Eğitim, Görsel, İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’e yazdığı yazıda, bu yıl 'AKTS Etiketi' almaya hak kazanan Avrupa genelindeki 25 üniversite içerisinde Uludağ Üniversitesi’nin de yer aldığını bildirdi. Yalnızca güçlü yönlere atıfta bulunan, yürütülen çalışmaları ve sonuçlarını olumlu olarak değerlendiren raporunun son bölümünde ise 'Dengeli metinlerden oluşan mükemmel AKTS bilgi paketi, doğru kurgulanmış AKTS kredi dağılımı, verilerin çekici ve kullanıcı dostu sunulmasıyla, başvurunun tartışma götürmez biçimde başarılı olduğu' ifadesi kullanıldı.

    AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ HAKKINDA

    AKTS, öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurt dışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş bir akreditasyon sistemi olarak biliniyor. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada AKTS, şöyle tanımlandı: "Ülkeler arasındaki eğitim ve notlandırma sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle, öğrencilerin ders yüklerinin belirlenmesinde ve aldığı notların transferinde bir çeşit ortak dil kullanılması zorunludur. Bu amaçla her ders için AKTS kredisi belirlenir, alınan notlar ise AKTS notlandırma sistemi yardımıyla harf notuna dönüştürülür. AKTS kredisi, öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü (teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler) ifade eden bir birimdir. AKTS’de bir akademik yıllık eğitime 60 AKTS kredisi, bir dönemlik eğitime ise 30 AKTS kredisi verilir. AKTS notlandırma sisteminin ana amacı öğrencinin performansı hakkında yükseköğretim kurumlarına ek bilgi verecek şeffaflığı sağlamaktır. Ancak yükseköğretim kurumlarının kendi notlandırma sistemlerine müdahale söz konusu değildir; yükseköğretim kurumları, AKTS notlandırma sistemini nasıl kullanacaklarına kendileri karar verirler." CİHAN

Yorumlar