Öcalan'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci

Öcalan'ın son üç mektubu sürecin gidişatını ortaya koyuyor. 2013'te geri çekilme çağrısı vardı. Öcalan'ın 2014 mektubunda tereddüt hakimdi. 2015'te ise kongre çağrısı var.

Google Haberlere Abone ol
Öcalan'ın Kaleme Aldığı 3 Mektupla Çözüm Süreci

İmralı'da yatan PKK önderi Abdullah Öcalan'ın son üç Nevruz'da Diyarbakır'da okunan mesajları, sürecin gidişatını ortaya koyuyor. 2013'te art çekilme çargısı ile süreci ilan eden Öcalan'ın 2014 mektubunda tereddüt hakimdi. 2015'te ise süreçte yeni çağın işaretleri dikkat çekti.

Çözüm süreci başladıktan sonra Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruz'unda Diyarbakır'da okunan ilk mesajı 'Türkiye'deki PKK'lılara art çekilme' çağrısı içeriyordu. Sonsındaki mektupta hükümete davet ve tereddüt hakimken 2015'te silahsızlan ve yeni çağ mesajları vardı.

2013'TE SİLAH BIRAKMA

Sık sık 'Yeni bir çağ başlıyor' vurgusu yaptığı mesajında Öcalan, art çekilme çağrısının zeminini ise şu sözlerle anlatmıştı:

'Silahlı direniş sürecinden, demokratik politika sürecine kapı açılıyor. Artık silahlar sussun, fikirler ve politika konuşsun noktasına geldik. silah değil, politika öne çıkıyor. Artık silahlı unsurlarımızın hudut ötesine çekilmesi etabına gelinmiştir. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu mücadeleyi bırakma değil, daha değişik bir mücadeleyi başlatmadır.'

Geri çekilme çağrısı dışında o mesajdan akıllarda kalan İslam bayrağı altında müşterek hayat vurgusu ve 'Misak-ı Milli'ye marjinal şekilde parçalanmış ve bugün Suriye ve Irak Arap Cumhuriyetinde ağır problemler ve çatışmalar içerisinde yaşamaya mahkum edilen Kürtleri, Türkmenleri, Asurileri ve Arapları birleşik bir 'Milli Dayanışma ve Barış Konferansı' temelinde kendi gerçeklerini tyükselişmaya çağrılıyorum' sözleriydi.

2013 mesajı bir ilkti ve her cümlesi Çözüm Süreci açısından anlamlı bulunmuştu. Ancak 2013'te Öcalan'ın verdiği bu mesajdan sonra sırf süreç için değil bütün Türkiye açısından ciddi gerilim alanları ortaya çıktı.

evvel Gezi vakaları arkasından 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sürecin ilerleyişini yavaşlattı. evvel art çekilme durdu, sürecin görünen ve gidişatın anlaşılmasını veren tek işareti niteliğindeki HDP-Hükümet görüşmeleri aksamaya ve bir takım sorunlara takılmaya başladı.

Karşılıklı itimat bunalımı yaşanırken 2013 Nevruz'unda okunan mesajla ilan edilen süreçte ikinci Nevruz yaklaştı. Çünkü bundan böyle Nevruz süreç açısından ciddi bir milattı. Gözler Öcalan'ın 2014 Nevruz'unda vereceği mesajdaydı.

2014'TE HÜKÜMETE ÇAĞRI

Diyarbakır'da Nevruz konusunda okunan yeni mesajda bu kez yaşanan hastalıkların yansımaları vardı. Öcalan, 2014 mesajında 'Tarih bize sergilemiştir ki Şayet kararlı bir sulh önderliği sergilenemezse tarihsel problemler bildiğini okur ve çoğunlukla fazla fazla kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler. Önümüzde en yakıcı bir biçimde yanıt bekleyen şey, birbirlerini tekrarlayan darbelerle mi olmadan tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur.' dedi sonra da müzakerelere geçilmesi talebini dile getirdi: Gelinen noktada müzakere sistematiği için hukuki bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur.

2014 Nevruz'undan sonra çözüm sürecinde problemler devam etti. Türkiye iki seçim geçirdi; mahalli seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Ardından ise en ciddi dönüm noktası yaşandı, Kobani'nin IŞİD nedeni ile işgaliyle başlayan 6-7 Ekim olayları. Görüşmeler kesildi, tarafların yine masaya oturmasına kadar yaşanan sancılı süreçlerden sonra çözüm süreci net bir davet ve 2013 Nevruz'u kadar mana yüklenen Dolmabahçe izahatsıyla yine canlandı. Öcalan, PKK'ya silah bırakma kararı almak üzere kongreyi toplayın çağrısı yaptı.

Ve yine Nevruz yaklaşırken Öcalan'ın Nevruz'da değişik bir mesaj verip vermeyeceği tyükselişılmaya başlandı. Hükümet, Öcalan'ın silah bırakma için toplanacak kongrenin tarihini net şekilde belirlemesini istedi. HDP kanadı ise Sekretarya ve İzleme Heyeti'nin devreye girmesini, yani Öcalan'ın 2014'te çağrısını yaptığı müzakere sürecinin başlamasını. Sekretarya oluşturuldu, yeni mahkumlar adaya gitti fakat İzleme Heyeti'nde yer alan adlar meselesinde iri ölçüde uzlaşma sağlanmış olsa da heyet adaya gitmedi. Hükümet kanadından da HDP kanadından da gelen müşterek bilgiler, heyetin bir hafta sonra adaya gideceği yönündeydi.

HDP'nin İmralı heyeti adaya gidip Öcalan'ın mesajını aldıktan sonra ise süreçte yeni bir sürpriz daha yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme Heyeti'ne müspet bakmadığını açıkladı.

2015'TE KONGRE ÇAĞRISI

Öcalan'ın Cumhurbaşkanı'nın bu izahatsından bir gün öncelikle verdiği mesaj Diyarbakır Nevruzu'nda okundu. Bu kez sırf 2 sayfadan oluşan mesajda hükümetin beklediği kongre tarihsel yoktu fakat Öcalan çağrısını yineledi. Dolmabahçe izahatsında mutabakata varıldığına vurgu yaptı ve 'PKK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı takribî kırk yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak ve yeni çağın ruhuna müsait politik ve toplumsal strateji ve taktiklerini tespit etmek için bir kongre yapmalarını lüzumlu görmekteyim.' dedi.

Bir sonraki cümlesinde ise bu kongre öncesinde atılmasını istediği adımlara yer verdi, 'Umarım en kısa zamanda ilkesel mutabakata varıp Parlamento üyeleri ve İzleme Heyetinden teşkil den bir Hakikat ve Yüzleşme komisyonundan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etmek halini yaşarız.'

Yani net tarih bulunmadığı bunun şeklinde Kongre öncesinde İzleme heyeti ve Meclis'ten milletvekillerinin katılımıyla Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu oluşturulup kongre etabına bu yolla gelinmesini istiyordu Öcalan. Süleyman Şah Türbesinin taşındığı Eşme için 'Eşme ruhu' ifadesini kullanması, bunu 'halklarımız içerisinde yeni tarihin sembolü' şekilde tanımlaması da izahatnın en ciddi bölümlerinden biriydi.

2014 mesajında hükümete seslenen Öcalan bu kez hükümetten beklentilerini satır aralarında dile getirdi. Dolmabahçe'de okunan 10 madde ile alakalı mutabakat vurgusu, bununla birlikte TBMM'den milletvekilleri ile henüz son noktaya gelmeyen ve Cumhurbaşkanı'nın izahatlarından sonra akıbeti merak edilen İzleme Heyetinden adların de katılımıyla oluşturulacak Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu'nun oluşturulması da bu talepler içerisinde sayılabilir.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar