Öcalan, ‘Yerel Yönetimler Özerklik Yasası’ istedi

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın, hükümetin çözüm sürecine ilişkin henüz yasal düzenleme yapmamasını eleştirdiği ve Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğu öğrenildi....

Google Haberlere Abone ol
Öcalan, ‘Yerel Yönetimler Özerklik Yasası’ istedi

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın, hükümetin çözüm sürecine ilişkin henüz yasal düzenleme yapmamasını eleştirdiği ve Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğu öğrenildi.

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, BDP-HDP heyeti olarak Abdullah Öcalan ile dün yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını ANF'ye anlattı. Görüşmenin 3 saat sürdüğünü belirten Baluken, Öcalan’ın hem sağlığının hem de moralinin iyi olduğunu vurguladı. Öcalan'ın son dönemde devlet heyetiyle iki görüşme yaptığını anlatan Baluken, görüşmede özellikle 2 konunun üzerinde durulduğunu kaydetti. Baluken’in verdiği bilgilere göre, yerel seçimle ilgili değerlendirmede bulunan Öcalan, BDP ve HDP'nin büyük beklentiyi açığa çıkarmada yetersizlikler gösterdiğini söyledi. DTK'nin 'sivil toplumun parlamentosu' olması gerektiğini belirten Öcalan, ‘Kürt ilkel milliyetçi çevreler’ ve bazı sol grupların eleştirilerine rağmen HDP’nin kararlı bir şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümetin Kürt meselesinin çözümüne yönelik bugüne kadar yasal düzenleme yapmamasını eleştiren Öcalan, AKP’ye Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğunu bildirdi. Yetkiyi yerele veren düzenlemenin artık elzem olduğunu ifade eden Öcalan, Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na koyduğu şerhi de kaldırması gerektiğini söyledi. İtalya'nın 21, İspanya'nın 17 özerk bölgeden oluştuğunu; Almanya'nın 16 federe bölgesi olduğunu; İngiltere'de 4 özerk bölge, Amerika'da 51 özerk eyalet, Rusya'da 81 özel birliğin olduğunu anlatan Öcalan, bütün bu ülkelerde idari sistemle ilgili yapılan reformların Türkiye'de hala yapılmamış olmasını eleştirdi.

KDP tarafından Rojava sınırında kazılan hendeklere de sert tepki gösteren Öcalan, Türkiye'nin özellikle Rojava politikasında bazı değişikliklere gitmesini istedi. Öcalan, sınır kapılarının açılmasını itedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Öcalan, tüm emekçi halkları kucaklayacak etkili bir aday belirlenmesini istedi.

CİHAN

Yorumlar