‘Ocakta yeterli gaz ölçüm cihazları olsa durum önceden anlaşılacaktı’

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, Soma’daki facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili olarak, “Ocakta yeterli gaz ölçüm cihazları mevcut olsa idi, durum önceden anlaşılacaktı.” dedi. İş Teftiş Kurulu...

Google Haberlere Abone ol
‘Ocakta yeterli gaz ölçüm cihazları olsa durum önceden anlaşılacaktı’

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, Soma’daki facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili olarak, “Ocakta yeterli gaz ölçüm cihazları mevcut olsa idi, durum önceden anlaşılacaktı.” dedi.

İş Teftiş Kurulu müfettişleri tarafından yapılan denetlemeden tam not alarak çıkan ocağın, denetlemelerin seviyesini topluma bir kez daha sergilediğini ifade eden Çete, “Yer altı madenciliğinde, gelişmiş ülkelerde maden işçilerine ödenen ücretlerle kıyaslanamayacak oranda düşük düzeyde olarak çalışan madencilerimiz, çoluk-çocuklarına bir ekmek parası sağlamak için, bu yolu bile bile zorunlu olarak seçmekte. Nitekim ocaktan sağ olarak kurtulan bir işçi kardeşimiz, ‘Tekrar ocağa iner misin?’ sorusuna cevaben, ‘İnerim çünkü kredi kartı borcum var’ demiştir. Sedyeyi kirletmemek için çizmesini çıkarmak isteyen işçi de, çalışma koşullarının psikolojik vahametini bir kez daha ortaya koymaktadır.” şeklinde konuştu.

Yaşanan olayın sebeplerine ilişkin değerlendirmede bulunan Çete, “Ocakta meydana gelen patlamanın trafo patlaması nedeni ile değil, ocakta zaten önceden alınmayan, taş yüzeyindeki kalıntı kömürlerin oksidasyonundan kaynaklı, karbonmonoksit açığa çıkması sonuçlu gaz patlamasından kaynaklandığı konusunda şüpheler gittikçe yoğunlaşmaktadır. Oysa yeterli gaz ölçüm cihazları ocakta mevcut olsa idi, durum önceden anlaşılacaktı.” diye konuştu.

Kazaların asıl sebebinin, madenciliği, mühendisliğin bilim ve teknolojisinden uzaklaştıran, mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış madencilik uygulamaları olduğunu vurgulayan Çete, “Halen Türkiye’de kömür madenlerinin büyük çoğunluğu, yapılan özelleştirmeler sonucu özel şirketler tarafından işletilmekte olup, bu uygulamada kar hırsı ile yapılan üretim zorlamaları, uzun çalışma süreleri, sağlıksız barınma ve çalışma koşulları, bu faciaların oluşmasına temel teşkil etmektedir. Yaşadığımız son olay bizlere bunu açıkça ispatlamaktadır. Bu olaydan sonra ne olacaktır? Aslında değişecek olan fazla bir şey yok. Olay yavaş yavaş soğuyacak, bir sonraki kazaya kadar da gündemden belirli meslek grupları dışında zamanla düşecektir. Ateş düştüğü yeri yakar. Ekmek, ekmekçiye verilmediği ve yeterli denetlemeler yapılmadığı sürece, önümüzde bu ve benzeri kazaların tekrarlanması kaçınılmazdır.” açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar