O havalimanında büyük ihmal!

THY uçağının pistten çıktığı Katmandu Havalimanı'nda uçakların inişine en büyük yardımcı olan ILS cihazının olmadığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
O havalimanında büyük ihmal!

Belli kategorilere sahip havaalimanlarının olmazsa olmazı bulunan ILS cihazı için uluslararası havacılık sistemlerine yayınlanmış bir bilgi bulunmadığı görüldü.

ILS olmaması nedeniyle THY pilotlarının Katmandu Havalimanı'na inişte yerdeki VOR sistemi denilen bir radyo trafik destekçi cihazını kullandıkları belirlendi. Görüş mesafesinin iniş anında limitlerin altına düşmesi sonucunda kazanın meydana geldiği anlaşıldı. Bu arada ismini vermeyen THY pilotlarından birileri Katmandu'ya inişin her süre sorunlu olduğunu ve sorun yaşadıklarını söylediler.

ILS VE VOR NEDİR?

ILS,pist başına yerleştirilmiş vericiler aracılığıyla uçakların inişine destekçi bulunan pist başına kadar duygulu yaklaşmasını verici bir duygulu yaklaşma sistemi. İngilizce ismi Instrument Landing System bulunan ILS, bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin fena bulunduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir şekilde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

Pilotların bilhassa sisli ve karlı havalar bu şeklinde görüş mesafesinin aşırı düşük bulunduğu yıllarda inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran sistem.

Vor sistemi ( Omni- direction Radio Range) ile uçakla yerdeki bir radyo seyrüsefaer destekçi cihazı ile iniş yapar. Bir yer istasyonu ile uçaktaki alıcıdan oluşur. En pratik tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna kıyasla hangi manyetik radyal üstünde olduğunu gösterir. Tek başına VOR sistemi uçaklardaki istikamet işareti bulunan Baş ve fasıla bilgisi vermez.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar