Nörolojik engelli ama hâlâ tutuklu

İzmir'de çeşitli suçlardan hüküm giyen 25 yaşındaki Sırrı Özen, Buca Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan firar ettikten sonra trafik kazasında yaralandı.

Google Haberlere Abone ol
Nörolojik engelli ama hâlâ tutuklu

İzmir'de çeşitli suçlardan hüküm giyen 25 yaşındaki Sırrı Özen, Buca Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan firar ettikten sonra trafik kazasında yaralandı. Yaklaşık 90 gün yoğun bakımda kalan Özen'e, "nörolojik engelli" raporu verildi. Kendi başına yemek yiyemeyen, su içemeyen, tuvalete dahi gidemeyen Özen, halen İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin mahkum koğuşunda yatıyor. Annesi Beyaz Özen, savcılık izniyle oğlunun yanında kalarak ihtiyaçlarını karşılıyor. BİMER, Adalet Bakanlığı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran aile, tahliye ya da ceza erteleme istiyor. Oğlunun başucundan bir an olsun ayrılmayan anne Özen, "Oğlumun bu haliyle tutuklu kalmasının kime ne faydası var? Ayağa bile kalkamıyor. Tahliye etsinler, ben evde bakarım." diyor.

İzmir Buca Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda çeşitli suçlardan aldığı 4 yıl 9 aylık hapis cezasını çeken Sırrı Özen, 17 Ağustos 2013 tarihinde firar etti. Kaçak durumdayken 31 Ağustos günü Manisa'nın Turgutlu ilçesinde iki arkadaşıyla birlikte otomobille bir kamyona arkadan çarpan Özen ağır yaralandı. İlk müdahalesinin ardından Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Özen, 90 gün anestezi yoğun bakım ünitesinde kaldı. Yatalak ve bakıma muhtaç raporu verilerek beyin cerrahi servisine alınan Özen'in yemek yeme, su içme ve tuvalet ihtiyacını dahi tek başına göremeyeceği belirtildi. Yerinden bile kıpırdayamayan Özen'in kapısında, kaçma ihtimaline karşı üç jandarma ve gardiyan nöbet tutmaya başladı. Kazanın ardından nörolojik engelli olan Özen'in tıbbi olarak tedavisi tamamlandı. Hükümlü olduğu gerekçesiyle cezaevine götürüleceğini öğrenen hastane yetkilileri, Manisa Cumhuriyet Savcılığı'na yazdıkları yazıda mahkum koğuşu olan bir hastaneye nakledilmesini istedi. Beslenme ve diğer bakım işleri için mutlaka refakatçi bulunması gerektiği de belirtildi. Aile, Manisa Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçeyle başvurarak ceza erteleme ya da tahliye talebinde bulundu. Savcılık, bir hafta sonra Sırrı Özen'in Buca Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun mahkumu olduğunu belirterek İzmir'e sevk edileceğini bildirdi. 27 Kasım'da İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledilerek mahkum koğuşuna yatırılan Özen'in yanında annesi de kalmaya başladı. Aile bu defa da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na, tahliye ya da ceza erteleme dilekçesi verdi. Manisa ve İzmir'deki hastaneler tarafından, Sırrı Özen'in ceza ehliyeti olmadığı yönünde kurul raporları verildi. Savcılık, raporları İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderdi. Ceza erteleme kararının verilmesi beklenirken sağlık durumuyla ilgili yeni tetkikler istenmeye devam etti. Son olarak MR çekimi talep edildi. İzmir'in Menemen ilçesinde oturan 46 yaşındaki Beyaz Özen, evde de down sendromlu bir çocuğu olduğunu belirterek, oğlunun cezasının bir an önce ertelenmesini istedi. Bir mahkumdan farkının kalmadığını, hastaneye her giriş çıkışında aramadan geçtiğini anlatan Özen, "BİMER'e, Adalet Bakanlığı'na başvurduk. Takip ediliyor deniyor ama her bir evrakın gelip gidişi 10–15 gün sürüyor. Her yeni tetkikte süre uzuyor. Sesimizi duysunlar, oğlumun burada daha fazla kalmasının kimseye faydası yok. Yerinden bile kalkamıyor. Koğuşta mahkumlar arasında sandalyede sabahlıyorum. Savcılık izni gerektiği için başka refakatçi de gelemiyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar