Nöbet Tutan Öğretmene Ek Ücret

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif-Sen) Antalya İl Temsilciliği, nöbet tutan öğretmenlere 6 saat ek ücret ödenmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Nöbet Tutan Öğretmene Ek Ücret



Aktif-Sen İl Temsilciliği, öğretmenlerin nöbet tutmasını düzenleyen yasal bir düzenleme olmamasına rağmen geçici yönetmeliklere buna zorlanmaları hakkında çıklama yaptı. Öğretmenlerin nöbet görevini 'angarya ve zorla çalıştırma' olarak tanımlayan sendika, diğer meslek gruplarında nöbet hizmetinin ‘fazla çalışma’ olarak kabul gördüğünü, bunun için de ek ücret ödendiğini açıkladı.

Öğretmenlere ise nöbet hizmeti hiçbir ek ücret ödenmediğini belirtilen açıklamada, bu durumun Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekildi. Nöbet uygulamalarındaki farklılıklara son verilmesi talep edilen yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yöneticilerin kişisel inisiyatif kullanmalarından kaynaklı farklı uygulamalar sona erecek. Nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp ‘ek ders’ olarak kabul edilmeli ve ücreti ödenmelidir. Öğretmenlerin ders saatlerinin dışına taşan nöbet hizmetleri öğretmenler için ayrı bir yük ve beraberinde külfet getirmektedir. Öğretmenin asli görevleri içerisinde yer almayan nöbet hizmeti beraberinde ek bir ödemeyi de getirmeli. Bu nedenle öğretmenlere nöbet tutmaları karşılığında günlük 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.”

Açıklamada ayrıca, “Öğretmenlerin nöbet görevlerinde meslekî ve eğitsel rehberlik yapmalı, okul güvenliği gibi angarya işlerden sorumlu olmaması gerekir. Okulların genel güvenliği istihdam edilecek güvenlik personeli ile sağlanmalıdır.” ifadesine de yer verildi.

Yorumlar