Nisan-Ağustos dönemi kene mevsimi, tedbiri elden bırakmayın

Nisan-Ağustos arası döneminin kene mevsimi olduğuna dikkat çeken Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, son yıllarda ölümcül hale gelen kenelere karşı dikkatli olunmasını isteyerek, alınacak önlemleri açıkladı.Bursa Veteriner...

Google Haberlere Abone ol
Nisan-Ağustos dönemi kene mevsimi, tedbiri elden bırakmayın

Nisan-Ağustos arası döneminin kene mevsimi olduğuna dikkat çeken Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, son yıllarda ölümcül hale gelen kenelere karşı dikkatli olunmasını isteyerek, alınacak önlemleri açıkladı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sağlam, son yıllarda ölümcül sonuçlarla gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Hasta Ateşi (KKKA) hastalığı başta olmak üzere, kenelerin bulaştırdığı diğer hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Kene tutunmalarının Nisan-Ağustos dönemlerinde sıklaştığına dikkat çeken Sağlam, kent merkezlerindeki park ve mesire alanları ile kırsal bölgelerde piknik yapan vatandaşların bireysel önlemler almaları gerektiğini hatırlattı.

Sağlam, yaptığı açıklamada, yaz döneminde vatandaşların sıkça piknik ve dinlenme amaçlı kırsal bölgelere ve yeşil alanlara gittiğine dikkat çekerek, kenelerin oluşturduğu tehdit karşısında alınacak önlemleri anlattı. Kenelerin tüm dünyada kan emerek beslenen ve birçok hastalığın taşıyıcısı olarak hayvan ve insan sağlığını tehdit eden parazitler olduğunu söyleyen Sağlam, Bursa’nın da içinde bulunduğu Güney Marmara Bölgesi’nde 21 çeşit kene bulunduğunu bildirdi.

Son yıllarda bazı insan hastalıklarında başrol oynamaları nedeniyle kenelerin güncel hale geldiklerini ifade eden Sinan Sağlam, "Keneler birçok mikrop taşıyarak hastalıklara yol açarlar. Ancak en bilineni kuşkusuz son yıllarda ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan KKKA hastalığıdır. Bunun yanı sıra yine kenelerin bulaştırdığı bakterilerin yol açtığı LYME hastalığı da yeni tehdit olarak görülmektedir. Tüm bunlar ülkemizin bulunduğu coğrafyada ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir." dedi.

KIRSAL BÖLGELER DAHA RİSKLİ

Sağlam, Bursa’da son 3 yıllık verilere göre şehir merkezlerinde KKKA hastalığının görülmediğini, bu alandaki esas tehlikenin kırsal bölgelerde olduğunu açıkladı. Sağlam, şehir merkezi ve şehre yakın bölgelerdeki riski, yine keneler tarafından taşınan LYME hastalığı ve Riketsial enfeksiyonların oluşturduğuna dikkat çekti. Sinan Sağlam, kenelerle savaşım ve korunma yollarına da değindi. Kenelerin farklı konaklama unsurlarında tutunma gerçekleştirmesi nedeniyle ilaçlama ile yok edilmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, özellikle mera kenelerinin üç konakçıda gelişimini tamamladığını söyledi. Sağlam, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

"Mera ve piknik alanlarındaki uzun otlar biçilmeli, çalılık alanlar temizlenmeli. Aşırı otlanmış alanlar sürülerek bir dönem (10 ay) boş bırakılmalı. Ahır, ağıl ve hayvan barınakları sıvalı olmalı ve kenelerin barınabileceği çatlaklar kapatılmalı. Özellikle büyük baş hayvanlar mayıs, haziran ve temmuz aylarında 25 gün ara ile 3 defa ilaçlanmalı. Keneler üzerinde parazit hayat süren örümcekler, bazı karınca ve kuş türleri, kene ve yumurtalarını yok ederler. Özellikle ahır ve kapalı alanlarda bu canlıların yuvaları bozulmamalıdır. Keneler kuşlarla ve yabani hayvanlar tarafından sürekli olarak bu alanlara taşınırlar. Bu nedenle ilaçlamalar kene yayılımına ve yumurtalarına karşı çözüm değildir. Kullanılan ilaçlar hem doğayı kirletip yararlı canlıları ve bitkileri yok etmekte hem de halk sağlığını tehdit etmektedir."

BİREYSEL ÖNLEMLER

Kene tutunma süresinin KKKA hastalığının bulaştırılması açısından önemli olduğuna vurgu yapan Sağlam, kenelerin ilk 4-5 saat içinde taşıdıkları hastalık etkenlerini bulaştıramadıklarını, bu nedenle kene tutunan kişilerin hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup keneyi vücuttan uzaklaştırması gerektiğini belirtti. Sağlam, şunları kaydetti: "Çalılık, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara giren insanlar pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymeli ve pet hayvanları kontrol etmeli ve elbiselere kovucu insektisitler uygulanmalı. Bu bölgelere giren insanlar daha sonra başta koltukaltı ve kasık bölgeleri olmak üzere tüm vücutlarını kontrol etmeli. Vücutta keneye rastlanırsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak için herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır."

CİHAN

Yorumlar