Nasreddin Hoca Savrihisar'da anıldı

Nasreddin Hoca, Eskişehir`in Sivrihisar ilçesinde kendi adını taşıyan mahallede düzenlenen törenle anıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra doğum şenliklerine katılan herkese teşekkür eden temsili Nasreddin...

Google Haberlere Abone ol
Nasreddin Hoca Savrihisar'da anıldı

Nasreddin Hoca, Eskişehir`in Sivrihisar ilçesinde kendi adını taşıyan mahallede düzenlenen törenle anıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra doğum şenliklerine katılan herkese teşekkür eden temsili Nasreddin Hoca Mustafa Karatepe, törene katılanları selamlayarak şeker dağıttı. Temsili Nasreddin Hoca Mustafa Karatepe ve arkadaşları tarafından Nasreddin Hoca fıkraları canlandırıldı. Ardından İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı seymenler ekibi ve Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırladığı halkoyunu ekibi programa katılanlara bir gösteri sundu. Törende bir konuşma yapan Vali Tuna, "Eğitimci kimliğiyle öğretmiş, hukukçu kimliğiyle adalet dağıtmış, din adamı kimliği ile iyiliği emredip kötülükten sakındırmış bir bilgeyi rahmetle yad ediyoruz." dedi.

Nasreddin Hoca’nın din adamı, eğitimci ve hukukçu kimliğiyle insanları iyiliğe, güzelliğe, hayra ve barışa davet ederken mizahı aracı olarak kullandığını aktaran Vali Tuna, şunları söyledi: "13. yy.'da Anadolu’da Mevlana, Yunus ve nice gönül erleriyle birlikte hoşgörü ikliminden birlik-beraberlik ruhunu yeşerten Nasreddin Hoca, bugün de burada bizleri birleştirmiştir. Hocamıza Türk dünyasının doğudan batıya uzanan coğrafyasında bütün topraklar 'Nasreddin Hoca bizim' demektedir. Biz de Nasreddin Hocamız gibi hepsine ayrı ayrı 'Haklısınız' diyoruz. “Ama nasıl olur bu!” diyenlere de yine rol modelimiz Hocamız gibi 'Sen de haklısın!' diyoruz. Zira Nasreddin Hoca, bütün Türk dünyasının vicdani, sağduyusu, merhameti ve hoşgörüsüdür. Onda Türk Milletinin bütün özellikleri toplanmıştır. Nasreddin Hoca’nın fıkralarında, görünenin arka planında Türk dünyasının nükte, zeka ve hoşgörü anlayışı yatmaktadır."

Nasreddin Hoca’nın kendine has üslubuyla insanları kırmadan, incitmeden halkı eğitmeyi kendine gaye edinen bilge bir insan olarak niteleyen Vali Tuna, "Türk milletinin gönül medeniyetinin manevi mimarlarından olan Hocamızın büyük bir ümitle gönüllere çaldığı sevgi ve hoşgörü mayası tutmuştur." diye konuştu.

Geleneksel Nasreddin Hoca bulgur pilavı ve helva ikramının ardından program sona erdi.

CİHAN

Yorumlar