"Muz fiyatları 6 yıldır yerinde sayıyor, girdiler ise yüzde 60 arttı"

Antalyalı muz üreticisi, pazarda 2,5 ile 3 lira arasında satılan ürün fiyatının üreticiye yansımadığını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol
"Muz fiyatları 6 yıldır yerinde sayıyor, girdiler ise yüzde 60 arttı"

Antalyalı muz üreticisi, pazarda 2,5 ile 3 lira arasında satılan ürün fiyatının üreticiye yansımadığını belirtiyor. Gazipaşa Muz Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Kaya, muz fiyatlarının 6 yıldır yerinde saydığını, girdi maliyetlerinin ise yüzde 60 oranında arttığını söyledi.

Alanya, Gazipaşa ve Anamur'da muzun bahçeden çıkış fiyatının 85 kuruş olduğunu belirten Kaya, semt pazarlarında ve alışveriş merkezi reyonlarında 3 liraya satılan muzun üreticiye değil, aracıya yaradığını kaydetti. Gazipaşa'da yetersiz su kaynakları nedeniyle çoğu yetiştiricinin bahçesine tankerle su döktürerek muz yetiştirdiğini belirten Kaya, "Muz üreticisi, ürettiği üründen para kazanabilmesi için bahçeden çıkış fiyatının en az 1,7 lira olması lazım. Gazipaşa'da muz üreticisi yetiştirmede en fazla gübre, muz taşıma ve su basımında elektriğe para ödüyor. Muz üreticisi girdi maliyetlerinin artması nedeniyle son 4 yıldır zarar ediyor. Ülkemizde Antalya'nın iki ilçesi ile Mersin'in bir ilçesinde yetişen muz üretimine sahip çıkılması lazım. Yoksa ülkemize her geçen yıl ithal muz girişi olur. Gazipaşa'nın Zeytinada köylülerin geçen yıl muzdan kazandıkları paramın yüzde 35'ni elektriğe ve suya verdi. Muz üreticisinin hali içler acısı. Muzda bir destekleme yok." diye konuştu.

Zeytinada köyünde 10 dönüm muz bahçesi bulunduğunu belirten yetiştirici Abdullah Şahiner, muzu bahçesinden bu yıl 85 ile 90 kuruş arasında sattığını söyledi. Yerli muzun para etmesi için elektrik fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Şahiner, bu yapılmadığı için muz fiyatlarının son 5 yıldır para etmediğini ve sürekli geriye gittiğini iddia etti. Şahiner, "Halimizi çok perişan. Bölgemizin en büyük sorunu suyumuzun yetersiz olması. Muz üreticisi suyu elektrik yardımıyla bahçesine ulaştırıyor. Buda girdi maliyetlerini arttırıyor. " ifadesini kullandı.

Gazipaşa'nın Güney köyünde 30 yıldır muz yetiştiriciliği yapan Neslihan Karabulut, muz üreticisinin 5 yıldır para kazanamadığını bunda en önemli etkenin girdi maliyetleri olduğunu kaydetti. Muz bahçesini sulamada elektrik enerjisine ihtiyaç olduğunu aktaran Karabulut, Korkuteli'nde mantar üreticisi tarım elektriği kullanamadığı gibi Anamur, Gazipaşa ve Alanya'da da muz üreticisinin elektriği pahalı kullandığını kaydetti. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den destek beklediklerini belirten Karabulut, bu destek olmadığı sürece çoğu üreticinin muz yetiştiriciliğine mola vermek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.

Muz üreticisi Ömer Yıldız, 3 yıldır muzdan para kazanmadığını, gelir gider dengesinin başa baş gittiğini, her işi kendilerinin yapmalarıyla iş gücüne bağlı maliyeti düşürdüklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar