'Mut'a nikahı, yuvaları yıkan mezhepleri karıştıran büyük bir fitnedir'

Yeni Ümit Dergisi Genel Koordinatörü Ergun Çapan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) 25’ten fazla sahabeden gelen değişik hadislerle mut'anın haram kıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Mut'a nikahı, yuvaları yıkan mezhepleri karıştıran büyük bir fitnedir'

Yeni Ümit Dergisi Genel Koordinatörü Ergun Çapan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) 25’ten fazla sahabeden gelen değişik hadislerle mut'anın haram kıldığını söyledi. Çapan, Mut'anın yuvaları yıkan, çocukları perişan eden mezhepleri karıştıran mirası ortadan kaldıran yüksek karakterli ailelerin ve nesillerin oluşmasına engel olan büyük bir fitne olduğuna dikkat çekti.

İslam alimlerine göre zinadan farkı olmayan mut'a nikahı, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Yeni Ümit Dergisi sempozyumunda ele alınıyor. Sunuculuğunu Samanyolu Televizyonu Ana Haber Sunucusu Kemal Gülen’in yaptığı, ‘Ailenin korunması ve mut'a fitnesi’ konulu konferans Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı.

Sempozyumda ilk konuşmayı Yeni Ümit Dergisi Genel Koordinatörü Ergun Çapan yaptı. Ayet ve hadislerden örneklerle mut'a nikahının haram kılındığını anlatan Çapan, “İslam dini emir ve yasaklarıyla 5 esasın korunmasını hedeflemiştir. Din, can, akıl, mal ve neslin korunması. Bu aynı zamanda hemen hemen bütün hukuk sistemlerinde insanla ilgili korumayı esas aldığı temel hükümlerdendir. Sağlam insanlardan, salam aileler sağlam ailelerden de sağlam toplumlar teşekkül eder. Karakterli, insani ve ahlaki değerlerle donanmış insan ve aileler yüce toplumları meydana getirmiştir. Bu dünden bu güne böyle olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır. İslam dini bu değerleri gerek fertte gerekse ailede çok önemsemiş ve ailenin temellerini bunun üzerine atmıştır. Aile kutsi bir müessesedir.” diye konuştu.

Ailenin sağlam ve sıhhatine göre toplumların şekillendiğini ifade eden Çapan, şöyle devam etti: “Ailenin korunması insanların korunması ve muhafaza edilmesine bağlanmaktadır. İslam dini ta baştan ailenin temellerini sağlama bağlamıştır. Evvela erkek ve bayanın nikahla yuva kurması esasını getirmiştir. İslam’da ailenin kurulmasında, kadın ve erkek bir bütünün eşit parçasıdır. Bunların duygu ve düşüncelerini zaptu rap altına almak için disiplin getirmiştir. İnsani değerlere bağlı insanlığa hizmet edecek faydalı insanların yetiştirilmesi kadın ve erkeğin belli şartlarla nikahla bir araya gelmesinde hedeftir. İnsan fıtratına donanımına göre nesillerin üremesi ve yetişmesi için nefse ve bedene bakan duygular konulmuştur. Bunlar yüce gayenin gerçekleştirilmesi için önceden bahşedilmiş birer avans kabilindendir. Bunların suistimal edilerek insan onurunun karakterinin yerlerde sürünmesine İslam bariyerler koyarak engel oluşturmuştur. Daha baştan sahih nikah şartlarının dışında kadın ve erkeğin bir araya gelerek buna götüren yolları kesmiştir.”

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) 25’ten fazla sahabeden gelen hadislerine göre geçici evlilikleri ve mut’ayı haram kıldığını hatırlatan Çapan, “Mut'a yuvaları yıkan, çocukları perişan eden mezhepleri karıştıran, mirası ortadan kaldıran, yüksek karakterli ailelerin ve nesillerin oluşmasına engel olan büyük bir fitnedir.” şeklinde konuştu.

Sempozyum, din alimlerinin konuyla ilgili görüşleriyle devam ediyor.

CİHAN

Yorumlar