Mustafa Şentop: Paralel yapıya karşı bir soruşturma yürütülüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şentop, paralel yapıya karşı bir soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mustafa Şentop: Paralel yapıya karşı bir soruşturma yürütülüyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şentop, paralel yapıya karşı bir soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi. Soruşturmanın kamuoyuna açıklanacak aşamaya gelmesi durumunda bunun açıklanacağını vurgulayan Şentop, operasyonun bir cemaate karşı değil örgütlü yapıya karşı olacağını belirtti.

Seçim çalışmaları kapsamında Edirne’de bulunan Şentop, Margi Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bir gazetecinin Başbakanın ifade ettiği 'paralel yapı' ile ilgili soruşturma yürütülüp yürütülmediğine ilişkin sorusu üzerine Şentop, "Muhakkak, tabii ki" cevabını verdi.

Hükümetin çalışmalarını engellemenin, anayasal düzeni bozmaya çalışmanın bir suç olduğunu ifade eden Şentop, bununla ilgili çalışmanın savcılık ve adli kolluk tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
Soruşturmanın kamuoyuna açıklanacak aşamaya gelmesi durumunda bunun açıklanacağını vurgulayan Şentop, operasyonun bir cemaate karşı değil, örgütlü yapıya karşı olacağını belirtti. Kamuoyunda bir cemaate karşı bir operasyonun olacağının lanse edildiğini anlatan Şentop, "Açıkça söyleyeyim, sanki bir cemaate karşı operasyon olacak... Hayır, bir örgüte karşı operasyon var. Bir örgütlü yapıya karşı operasyon var. Bu vesayetçi, hükümetin faaliyetlerini engellemeyi hedefleyen ve yargı sargı içerisinde siyasi sonuç almak için uğraşan bir örgütlü yapıya karşı var. Yoksa okuluyla, derneğiyle, toplantısıyla felan uğraşan sıradan vatandaşımıza yönelik hiçbir şey olmaz her bu konuda bir güven içerisinde olmalı." dedi.

"YARGI VESAYETİ ZEMİN DEĞİŞTİRDİ"

27 Mayıs 1960’tan itibaren bir vesayetçi sistemin olduğunu anlatan Mustafa Şentop, şunları söyledi: "Bu vesayetçi sistem ana hatlarıyla yargı üzerinde örgütlenmiş. Bürokratik bir yapılanmaya sahip olan yargı özellikle de yüksek mahkemeler üzerinden vesayetçi sistem oluşturulmuş Türkiye’de. 28 Şubat darbesi, müdahalesi tamamen bir yargı müdahalesidir. Yargı üzerinden yapılmıştır. Partilerin kapatılması, Danıştay’ın kararları öyledir. Yani bir sanal hukuk düzeni oluşturulmuştur 28 Şubatla birlikte. Mahkeme kararıyla ikinci bir hukuk düzeni oluşturulmuş. Bu durum 12 Eylül 2010 tarihine kadar devam etti.”
Kendilerini destekleyen çevrelerle birlikte en son bir Anayasa değişikliği ile yargı üzerinde sürdürülen vesayeti ortadan kaldırmak için bir adım attıklarını ifade eden Şentop, “Fakat 12 Eylül 2010 tarihinden sonra baktık ki, aynı vesayet anlayışının bu sefer zemin değiştirerek meşruiyet zeminini değiştirerek sürdürülmeye çalışıldığını gördük. Yani şunun için söylüyorum 28 Şubat’ta yargı üzerinden bir darbe yapılmış fakat bunu yapanların milletle bir münasebeti yok. Bir kere seçme, meçme anlamında yok da zihniyet olarak toplumda bir meşruiyet zemini yok. 12 Eylül 2010’dan sonra ise toplumda meşruiyet zemini sağlamak suretiyle vesayeti sürdürmeye çalışanlar oldu. Nedir? Yine aynı şekilde vesayetçi bir örgüt yapısı. Bu örgüt yapısı bu sefer Türkiye’de milletten teveccüh gören bir cemaat üzerinden kendine bir sosyal meşruiyet sağlamaya çalıştı." diye konuştu.

"ÖRGÜTLE CEMAATİ BİRBİRKİNDEN AYIRIYORUZ"

AKP’nin Seçimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şentop, başından beri bu örgüt ve vesayetçi yapı ile cemaati birbirinden ayırdıklarını belirtti. Şentop, "Ama bu örgüt yapısı tamamen vesayetçi bir yapı. Yargı eliyle Türkiye’de siyasi netice almaya çalışan bir yapı. Bakın, savcılar ve hakimler pusu kurmaz. Bir kenarda bir hazırlık yapıp da tam vakti gelse seçim öncesinde bir operasyon yapayım diye hareket etmez. Ortada peki bir yargı işlemi mi var? Yargı süreci mi var? Yani bir savcı gelse sokakta giderken size omuz atsa bir yargı süreci mi vardır? Veya hakim arabanıza çarpsa aranızda bir ihtilaf olsa bir yargı süreci mi var? Yok. Bir işi hakimin yapmış olması, bir işi savcının yapmış olması o sürece yargı süreci adını vermemiz için yeterli değil. Yapılanların da hukuka uygun olması gerekir." açıklamasını yaptı.

"17 ve 25 ARALIK OPERASYONLARINDA BİR YARGI SÜRECİ YOK"

17 ve 25 Aralık operasyonlarında ortada bir yargı süreci olmadığını vurgulayan Şentop, "Savcıların ve hakimlerin yaptığı bazı işler var. 25 Aralık operasyonu ile bize bahsedeyim. Bir savcı bazı şahısların gözaltına alınmasını istiyor. Arama yapılmasını ve yakalanmasını istiyor onlarla ilgili. Gözaltı kararlarını önceden hazırlamış gerçi neyse. Bunu yapacak bir şahsın hürriyetini bağlayacaksın. Bu şahıslarla ilgili iddiaları araştırmanız, incelemeniz ve değerlendirmeniz gerekmez mi? Gerekir. Peki bu savcı bu kararları verirken bir tane kağıt parçasına bakmamış. 11 çuval evrak var. Bu çuvalların ağzı mühürlü. Bir tanesini açmamış, bakmamış. Hadi savcı bakmadı diyelim. Bu kararı veren arama, yakalama kararı veren hakim bakmış mı? O da bakmamış. Açmamış. Peki yine 25 Aralıkta mal varlıkları üzerine tebdir kararı verdi başka bir hakim verdi. Şimdi burada kanunda diyor ki, suçtan elde edilen mal varlığı üzerine tedbir konulur. Adamın babasından kalan malları üzerine tedbir konuluyor. Tüm mal varlığına tedbir konmuş. Bir tane kâğıda bakmış mı? Bakmamış. Bu 11 çuvalı ne savcı açmış, ne yakalama kararı veren hakim açıklamış ne tedbir kararı veren hakim açmamış. Neki nasıl veriyorlar bu kararı? Önlerine bir liste geliyor. Şunlar tutuklanacak. İmzalıyor. Tedbir konulacak imzalıyor. Tedbir koyun diye veriyor. Niye talimat başka yerden geliyor. Sonra başsavcının görevlendirmiş olduğu sonraki savcılar bunları bir tutanakla tespit ettiler. Bunların açılmadığını görüntülü olarak kayıt altına aldılar. Şimdi onunla ilgili bir soruşturma HSYK’da yapılıyor. Yani şunu ifade etmek istiyorum. Savcılar savcılık, hakimler de hakimlik yapmadılar burada. Çünkü savcı hakim evrakı inceleyecek. Öyle karar verecek. Yanlış da karar verebilir. Ama incelemiş olması lazım. İnceleme yok ortada. Karar verirken bir evraka bakmamışlar. Mesele, isimler belli. Yapılacaklar belli. Bunları sadece imzalayan hakim ve savcılar var. Burada bir örgütten bahsetmeye başlıyoruz." ifadesini kullandı.
CİHAN

Yorumlar