Muş’ta tarla günü etkinliği düzenlendi

Muş merkeze bağlı Tekyol köyünde geçen yıl 45 dekarlık alanda ekimi yapılan kayısı bahçesinde Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin öncülüğünde ‘Tarla Günü’ etkinliği yapıldı. Tarla Günü Etkinliğinde bir konuşma...

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta tarla günü etkinliği düzenlendi

Muş merkeze bağlı Tekyol köyünde geçen yıl 45 dekarlık alanda ekimi yapılan kayısı bahçesinde Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin öncülüğünde ‘Tarla Günü’ etkinliği yapıldı.

Tarla Günü Etkinliğinde bir konuşma yapan Vali Vedat Büyükersoy, çiftçiliğin önemine değinerek Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi ilişkin çıkarılan kanunlardan örnekler verdi. Ülkenin her alanda büyük gelişmeler kaydederek çözüm süreciyle tarımın da ciddi anlamda geliştiğini ifade eden Vali Büyükersoy, şunları söyledi: “Bu hukuki değişikliklere kimler sebep olduysa hepsine teşekkür etmek ve şükran duymak gerektiğine inanıyorum. Değerli hemşehrilerim inşallah buraya dikmiş olduğumuz bu meyve ağaçları zaten tutmuşlar, yemyeşil görüyoruz. Önümüzdeki sene meyve verdiğinde burada meyvelerini yiyeceğiz. Çiftçi kardeşlerimiz inşallah meyvelerin de tadına bakacağız bu duygu ve düşünceler ile Tarım İl Müdürlüğüne, tarım danışmalık temsilcilerine ve burada 40 dönüm yada 45 dönüm kayısı bahçesini oluşturan çifti kardeşimize teşekkür ediyoruz. Onlara başarılar diliyorum hepinizi sevgiyle saygıyla muhabbetle kucaklıyorum.”

Çözüm sürecinin bölgeye katkı sağladığını belirten Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Muş ziyaretini değerlendirdi. Tarım Müdürlüğü dahil tüm kurumların asli görevinde döndüğünü vurgulayan Başkan Asya, “Tarım dahil olmak üzere tüm kurumlar asli görevinde dönmüştür. Asli görevi ile çiftçilerimize öncülük eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Herkes daha önce tarımı eleştirirdi işte ‘tarım tarlada değil’ diye. Tarım Müdürlüğü artık tarladadır ve barış ortamının devam etmesi için dua ediyoruz ve destek veriyoruz. İnsana hizmet eden her ne ise de hizmetklarlığını Sayın Valimizin himayesinde devam ettireceğiz.” dedi.

Geçen yıl ekimi yapılan 45 dekarlık kayısı bahçesinde danışmanlık hizmetlerinin önemine değinen Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayhan Özyurt, “Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık, ülkelerin tarım politikaları doğrultusunda tarımsal üretimin geliştirilmesini ve sektörün ekonomiye olan katkısını artırılmasını hedefleyen, çiftçilerin ekonomik ve sosyal olarak kalkınmasını destekleyen ve tarımsal bilginin çeşitli eğitim metotları ile çiftçilere aktarıldığı bir eğitim yöntemidir. Tarımsal yayım çalışmalarında yetişmiş yetenekli ve teknik yönden donanımlı özel eğitimden geçirilen danışman kadrolara ihtiyaç vardır. Bu bağlamda Tarlam Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Şubat 2013 tarihinde ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak yetki belgesini almış, deneyimli tarım danışmanları kadrosu ile ilimiz çiftçilerine hizmet vermeye başlamıştır. Bünyemizde tarımsal üretimin hemen hemen her alanından birikimli 30’a yakın tarım danışmanı bulunmaktadır. Tarımsal üretime yönelik hizmetimizi yürütürken başta Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve tarım ile alakalı tüm kurum ve birliklerle olan koordinasyona büyük özen göstermekteyiz.” şeklinde konuştu.

Muş ovasında tarımsal üretim yapan çiftçilerin danışmanlık hizmetleri almasının verim açısından önemli olduğunu kaydeden, Özyurt, “Bilindiği gibi Muş Ovası Ülkemizin 3.büyük ovası niteliğini taşımaktadır. Böylesi büyük bir ovada tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin danışmanlık hizmetleri alması İlimizin tarımsal verimliliğin her yönüyle geliştireceği muhakkaktır. Bu manada değerlendirildiğinden Muş Ovası önemli bir tarımsal kompozisyona sahip olacaktır. İl Tarım Müdürlüğümüzün ve ilgili bütün kurumların bundaki rolleri tartışılmaz bir gerçektir. Bizler de çiftçilerimize sunduğumuz danışmanlık hizmeti ile ilimiz tarımsal üretimine önemli bir ivme ve katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Kayısıların sonbahar mevsiminde dikildiğine dikkat çeken Özyurt, “Bugün burada Tekyol Köyünde Kayısı bahçesinde düzenlediğimiz Tarla Günü etkinliği ilimizin bahçeciliği alanında bir ilke sahiptir. Kayısı bahçemize 150 adet Kabaaşı ve 150 adet Çataloğlu çeşitleri tozlayıcıları ile birlikte dikilmiştir. Bilindiği gibi bahçecilik yoğun bir emek ve bakım isteyen tarımsal faaliyet alanıdır, şu an kurulumu yapılan bahçe tesisi yaklaşık 45 dekarlık alandır. Geçen kış çok sert geçmesine rağmen fidelerimiz tek bir kayıp vermeden yeşermiştir. Bunda mühendislerimizce yapılan kış bakım tekniğinin rolü çok büyük olmuştur. Buda gösteriyor ki çeşit seçimi ve bakım teknikleri iyi uygulanırsa İlimizde bahçeciliğin yapılmasında herhangi bir sorun görülmemektedir. Bahçecilikte çeşit seçimi ve uygun teknik destek sağlanırsa en uygun dikimin Sonbahar dikimi olduğu yapılan bu çalışma ile bir kez daha ispatlanmıştır. Bundan sonra mühendislerimizce yapılacak çalışmalar bu bahçe tesisine ticari bir işletme boyutu kazandırmaya yönelik çalışmalar olacaktır. Bunun için ilk etapta tesise damlama sulama projesi ve ileriki süreçte kükürtletme odasının kurulmasına yönelik çalışmalar olacaktır. Esasında bugün bu bahçede yeşeren sadece kayısı fideleri değildir. Bununla beraber ilimiz tarımsal üretimine yönelik umutlarımız ve beklentilerimizde bir kez daha yeşermiştir.” şeklinde konuştu.

Tarla Günü Etkinliği yapılan konuşmalardan sonra kayısı ağaçlarına sembolik kimlikler asılarak yapılan ikramlarla son buldu. Etkinliğe Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Muhtarlar Derneği Başkanı Turan Süme, Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayhan Özyurt, Alparslan Tarım İşletmesi Berce Tarım İşletmesi Müdürü Burhan Çam, köy muhtarları çok sayıda çiftçi katıldı. CİHAN

Yorumlar