Müslüman ve Hıristiyan göçmenlerin eşitlik anlayışı aynı

Alman İslam Konferansı’nın (DIK) Federal Göç ve Sığınmacılar Dairesi’ne (BAMF) yaptırdığı araştırmada karşılaştırılan göçmen Hıristiyan ve Müslümanlar arasında ilginç benzerlikler ortaya çıktı. Kadın-erkek eşitliği konusunda...

Google Haberlere Abone ol
Müslüman ve Hıristiyan göçmenlerin eşitlik anlayışı aynı

Alman İslam Konferansı’nın (DIK) Federal Göç ve Sığınmacılar Dairesi’ne (BAMF) yaptırdığı araştırmada karşılaştırılan göçmen Hıristiyan ve Müslümanlar arasında ilginç benzerlikler ortaya çıktı. Kadın-erkek eşitliği konusunda her iki kesimde de yüzde 80 oranında iki cins arasında eşitlik anlayışı olduğu görüldü. Hıristiyanlarda eşitliği kabul etmeyenlerin oranı küçük bir grup ile yüzde 11 olurken bu oran Müslümanlarda yüzde 17 olarak kendini gösterdi.

Ev işleri konusunda da her iki grup birbiriyle neredeyse örtüşen sonuçlar gösterdi. Her iki din mensubu da ev işlerini daha çok kadınlara havale ederken erkekler daha çok ağır işleri üstleniyorlar. Gündelik hayatında inancını esas alan kişilerin, kadın erkek eşitliği konusunda daha çok geleneksel bir anlayışa sahip oldukları gözlendi.

YENİ NESİL GELENEKTEN UZAKLAŞIYOR

Aile içindeki kadın erkek rollerinin de araştırıldığı çalışmaya göre, kadının ev işleri, erkeğin ise para kazanma rolünde oldukları görüldü. Bu konuda Müslümanların liberallik oranları yüzde 57 iken, Hıristiyanlar yüzde 74 ile çok daha serbest bir profil çizdi. İki inanç grubundaki ikinci ve üçüncü nesilde ise geleneksellikten net bir uzaklaşma görülüyor. Müslümanlarda yeni nesilde aile içi rollerde ‘liberalleşme’ görülse de bekaret konusundaki tutumun değişmediği görülüyor. Yine iki grup arasında erkeklerde tam gün, kadınlarda yarım gün çalışma anlayışı da Müslümanlarda yüzde 30 olurken, Hıristiyanlar da 39 ile benzerlik arz etti.

EĞİTİM SOSYAL HAYATA KATILIMI ARTIRIYOR

Araştırmacılar, kişinin anlayışını en çok eğitim seviyesinin etkilediği sonucunu çıkardılar. Eğitim seviyesi daha düşük kişilerin her iki inanç grubunda da toplumsal statüsünün daha geride olduğu anlayışının ise geleneksel olduğu sonucuna vardılar. Eğitimle birlikte dil bilme oranı da çalışma oranını yükseltiyor. Genel anlamdaki Müslüman kadının çalışma oranının düşük olmasını ise araştırmacılar, bu gruptakilerin Hıristiyanlara göre daha sık altı yaşın altında olan çocuğa sahip olmasına bağladılar. Eğitim seviyesi yüksek, dil bilgisi ‘pekiyi’ olan Müslüman kadının tam gün çalışma oranının Hıristiyanlardan çok daha yüksek olması ise dikkatlerden kaçmadı. CİHAN

Yorumlar