Müslüman Mezarlığında Define Aradılar

Manisa'da kimliği tespit edilemeyen kişiler, 3. Murat Devri paşalarından Hanım Oğlu Yani Paşa tarafından kızı için yaptırılan Paşa Kızı Türbesini, talan etti.

Google Haberlere Abone ol
Müslüman Mezarlığında Define Aradılar

Manisa'da, ecdat yadigarı Hüsrevağa Camisi bahçesinde bulunan 400 yıllık Paşa Kızı Türbesi içindeki mezarlar hazine avcıları yönünden talan edildi. Müslüman mezarlığında hazine arayan hırsızlara reaksiyon işaret eden cemaat, kabristanın koruma altına alınmasını istedi.



Hüsrevağa Külliyesi arasında yer saha ve 1615 yılında 3. Murat Devri paşalarından Hanım Oğlu Yani Paşa yönünden kızı için yaptırılan Paşa Kızı Türbesi, geçen hafta kimliği belirleme edilemeyen kişilerce talan edildi. Türbenin arasında yer saha Yani Paşa'ya ilişkin mermer lahidin 1 tonluk kapağını kaldırarak içini kazan hazine avcıları başka mezarları da alttan kazmaya çalışarak hazine aradı. Define avcılarından geriye talan edilmiş mezarlar kaldı.

MÜSLÜMAN MEZARLIĞINDA ALTIN ARIYOR

Hüsrevağa Camisi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamil Tatlıcılar, 15 yıldır cemiyet başkanlığı yaptığını ve şimdiye kadar bu çeşit bir olayla karşılaşmadıklarını söyledi. Tatlıcılar, geçen sene burada bir mezar kazıldığını belirterek şöyle konuştu: 'Aralık ayında da mezarlığın girişindeki iri mezarı açarak talan ettiler. Bir şey buldukları yok. Müslüman mezarlığında altın arıyorlar. Polise bilgiyi verdik, araştırdılar peşinden biz de camiye kamera sistemi kurduk. Son gelenler kameraları gördükleri için kameraların kısmını değiştirmiş önünü kapatmışlar. Biz burayı elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Burası bir vakıf camisi ve bu kabristan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait. Şuan 180 kabir gözüküyor lakin 160 tanesi belirlenmiş. Diğerlerinin taşları kırık. Bu cami, 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü yönünden tadilat gördü. O tadilattan sonra kalan taşlar mezarlığının köşelerine bırakarak yerlerini belirleme etmediler.'

'ALLAH KORKUSU OLMAYAN İNSANLAR'

Kabirlerin bu biçimde talan edileceğini hiç ummadıklarını belirten Tatlıcılar, şunları söyledi: 'Bu lahidin üstünde neredeyse bir ton ağırlığında bir taş kapak var. Allah korkusu olmayan bu kişiler bunu bu bir duruma getirmiş. Olay gece olmuş bunu ertesi gün öğleye doğru başkalık ettik. Emniyete, Vakıflara ve Müftülüğe haber verdik. Buraya gelerek bir gün boyunca iş yaptılar. Parmak izi aradılar. Kamera görüntülerinin 25 gündelik kaydını aldılar. O günden buyana bize bir bilgi vermediler. Geçen haftadan buyana uğraşıyorum. Bu mezar bundan sonra kapansın. Bu böyle olmaz. Burada 400 yıldır ecdat yatıyor. Burası Paşa Kızı Türbesi. Burada Yani Paşa, Hanımı ve kızı var. Burada bir aile yatıyor.' Kabristanın koruma altına alınmasını arzulayan Tatlıcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bugün bunlar burada yapılıyorsa yarın Nişancı Paşa Camisinde de kabristanı var. Yarın oraya da gelir bu adamlar. diğer gün başka bir yere giderler. Biz ilgililerden bunun önleminin alınmasını istiyoruz. Burayı böyle gördükçe biz aşırı üzülüyoruz, cemaat aşırı üzülüyor. İnsanların burada asabı bozuluyor. Ecdadımıza sahip çıkmak istiyoruz. İlgililerden de bunu bekliyoruz.'



Talan edilen mezarlarda tetkikte bulunan Şehzadeler İlçe Müftüsü Mehmet Cesur da mezarlığa gelerek tetkikte bulundu. Olayın adli sürecinin devam ettiğini kaydeden Cesur, asıl hazinenin ecdat yadigarı bulunan yapıtlar olduğunu ve dinimizde mezarlara bir şey bırakılmadığını hatırlattı.



Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar