Muş Valiliği'nden boğulma olaylarına karşı alınacak önlemlerle ilgili genelge

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, yaz mevsiminde boğulma olaylarına karşı alınacak önlemlerle ilgili bir genelge yayımladı. Genelgede, merkez ve ilçelerinde bulunan ırmak, göl, gölet akarsu, baraj vb. çevrelere 'Dikkat Bu Gölete Girmek Tehlikeli...

Google Haberlere Abone ol
Muş Valiliği'nden boğulma olaylarına karşı alınacak önlemlerle ilgili genelge

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, yaz mevsiminde boğulma olaylarına karşı alınacak önlemlerle ilgili bir genelge yayımladı. Genelgede, merkez ve ilçelerinde bulunan ırmak, göl, gölet akarsu, baraj vb. çevrelere 'Dikkat Bu Gölete Girmek Tehlikeli ve Yasaktır' gibi yazıları ihtiva eden resimli uyarı levhalarının, en kısa sürede yerleştirilmeye başlanacağı bildirildi.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, yaz mevsiminde boğulma olaylarına karşı alınacak olan önlemlerle ilgili genelge yayımladı. Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla 7 maddeden oluşan genelgede şöyle denildi: “Ülkemizde her yıl birçok kişi serinlemek için girdikleri deniz, göl, baraj, gölet, akarsu ve su birikintilerinde boğularak hayatlarını kaybetmektedir. Özellikle yaz aylarında su kaynaklarının çok olduğu yerlerde sıklıkla boğulma vakaları yaşanmaktadır. Bu nedenle, yaz mevsimini yaşadığımız bu günlerde ilimizde meydana gelebilecek boğulma olaylarının önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler maddeler halinde sıralanmıştır;

Boğulmayı önlemek amacıyla mevcut tabelalara ilave olarak ilçe kaymakamlıkları, Muş İl Özel İdaresi ve Muş D.S.İ 172. Şube Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışma ile ilimiz merkez ve ilçelerinde bulunan ırmak, göl, gölet, akarsu, baraj vb. çevrelere 'Dikkat Bu Gölete Girmek Tehlikeli ve Yasaktır' gibi yazıları ihtiva eden resimli uyarı levhaları en kısa sürede yerleştirilmeye başlanacaktır. Ayrıca, yıpranan ve fonksiyonu kalmayan uyarı levhaları da yenilecektir. Belediye sorumluluk alanları içinde bulunan ve boğulma olaylarının yaşanabileceği ırmak, gölet, kanal, hafriyat çukuru ve benzeri yerlere ilgili belediyelerce uyarıcı levhalar veya şeritler konulacak ve bu çalışma en kısa sürede bitirilecektir. Belediyelerin veya İl Özel İdaresinin sorumluluk alanında açılan inşaat çukurları ile madencilik faaliyetleri (taş, toprak, kum, çakıl, ve benzeri ocaklar) sırasında su birikmesine ve göletçik oluşmasına ilgili belediye veya taş ve toprak ocağı işletmenince meydan verilmeyecek; eğer buralarda yeraltı suyu, yağmur ve sel gibi nedenlerle oluşmuş sular var ise hemen tahliye edilecek, tahliye edilemiyor ise buralara girme veya düşme ihtimaline karşı ilgililerce güvenlik önlemleri mutlaka alınacaktır.

Kamu kurumları ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen yaz okullarında öğrenciler ve velilerin boğulmaya karşı bilinçlendirilmesi amacıyla toplantılar düzenlenecek ve konu ile ilgili farkındalık ve duyarlılığın arttırılmasına yönelik eğitim ve etkinlikler yapılacaktır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, ilimiz genelinde boğulma olayları meydana geldiğinde, ekiplerinin olay yerine en kısa sürede ulaşması ve boğulan kişinin en kısa sürede kurtarılması ve çıkarılması için gereken tedbirler süratle alınacaktır. İl Özel İdaresi ve belediyelerin sorumluluk alanları içinde bulunan ve boğulma olaylarının yaşanabileceği ırmak, baraj, gölet, kanal, hafriyat çukuru ve benzeri yerlere ilgili kurumlarca konulan uyarıcı levhaların ve şeritlerin sökülme veya tahrip edilmeye karşı korunmaları konusunda köy ve mahalle muhtarları dikkatli davranacaklar, bunları sökenleri veya tahrip edenleri ilgili kolluğa hemen bildireceklerdir. Köy muhtarlarının köylerinde gölet, ırmak vb. boğulma hadisesi yaşanabilecek kontrolsüz alanlarla ilgili uyarılar yaparak, gerekli tedbirleri önceden almaları, yine baraj kapaklarının açılması durumunda nehre kıyısı olan köylerde yaşayan vatandaşlarımızda muhtarlıklar vasıtasıyla uyarılacaktır. Özellikle anne ve babaların çocukları üzerindeki sorumluluk ve gözetim görevlerini titizlilikle yerine getirerek, çocuklarının boğulma riski muhtemel yerlere girmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerdir. İlimiz genelinde muhtemel boğulma olaylarını en aza indirmek amacıyla tüm görevlilerin ve vatandaşlarımızın duyarlı olmaları hususunda; bilgi ve gereğini önemle rica ederim.”

CİHAN

Yorumlar