Münster İslam İlahiyatı’ndaki anlaşmazlığı yuvarlak masa çözecek

Münster Üniversitesi İslam İlahiyat Fakültesi’ndeki kronikleşmiş sorunlardan duyulan rahatsızlık devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Münster İslam İlahiyatı’ndaki anlaşmazlığı yuvarlak masa çözecek

Münster Üniversitesi İslam İlahiyat Fakültesi’ndeki kronikleşmiş sorunlardan duyulan rahatsızlık devam ediyor. Kürsü başkanı Prof. Muhanat Hurşidi’nin yazdığı kitaplarda savunduğu fikirler ve medyaya yaptığı açıklamalarla başlayan sorunlara çözüm aramak için Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Bilim Bakanlığı, Münster Üniversitesi Rektörü Prof. Ursula Nelles ve Müslüman çatı kuruluşları (KRM) yetkilileri bir araya geldi. Gerginliği düşürmek isteyen bakanlık toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Münster Üniversitesi’nde İslam İlahiyat Bölümü’nün daha da geliştirilmesinin Müslüman çatı kuruluşları ile birlikte olacağını duyurdu.

Açıklamada, “Bu zamana kadarki birlikte çalışmanın sorunlu yürüdüğü ve bugünden itibaren dostane ve iyi niyetle birlikte çalışılacağı konusunda fikir birliği içindeyiz.” denildi. Sorunların çözümü için ‘yuvarlak masa’ toplantısı yapılacağını açıklayan bakanlık, düzenli ve belli aralıklarla yapılacak bu toplantı ile muhatapların daha sıkı temas sayesinde anlaşmazlıkları giderilebileceği görüşünü paylaştı.

Toplantıya, KRM’nin bilimsel bir açıklama yaparak ‘fikirlerine katılmak mümkün’ değil dediği Prof. Hurşit’in katılmaması dikkat çekti. Bakan Svenya Schulze (SPD), kitaplarında savunduğu fikirlerle itikadi sınırları zorladığı iddia edilen Hurşidi’nin görevinde kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak kendisine ulaşan bir bilginin olmadığını söyledi. Bakan bu konunun üniversitenin sorumluluğunda olduğunu dile getirdi.

KRM’nin Hurşidi'yi görevden alması ise hukuken mümkün görünmüyor. Bu ancak İslam İlahiyat’ının danışma kurulunun alacağı karar ile mümkün. Bu danışma kurulu ise doldurulamayan kontenjanından dolayı bir türlü toplanamıyor. İslam İlahiyat Fakültesi’ne her açıdan yön vermesi gereken danışma kurulu sorumluluğunu yerine getiremeyince, fakültede kendine göre hoca bulma, müfredat uygulama gibi konularda ara çözümlerle yoluna devam etme yolunu seçmiş. CİHAN

Yorumlar