Mühendis ve Mimar Odaları: Adana'da köklü sorunlar var, çözüm bekliyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) belediye başkan adaylarına yol haritası olması düşünülen 'Adana kent sorunları raporu' hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Mühendis ve Mimar Odaları: Adana'da köklü sorunlar var, çözüm bekliyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) belediye başkan adaylarına yol haritası olması düşünülen 'Adana kent sorunları raporu' hazırladı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, belediye başkan adaylarına, ‘tüm eylemlerini, kamu yararını ön planda tutan, doğal ve kültürel değerlere saygılı, çağdaş yaşam koşullarına uygun, kentteki gelişmelerin günlük politik davranışlarla ile yönlendirilmemesi gerektiğini düşünen, insan odaklı bir anlayışla ele almaları.’ çağrısında bulundu.

Biçer, günümüzde kentlerin başta çarpık kentleşme, barınma, altyapı, ulaşım, enerji, sağlık, eğitim, kültür ve çevre olmak üzere pek çok konuda sorunlarının bulunduğuna dikkati çekti. Kentlerin, deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı olmadığının altını çizen Biçer, “Bu durum bugüne kadar izlenen, toplumsal çıkarları göz ardı eden ve insan yaşamını hiçe sayan merkezi ve yerel yönetim politikalarının yetersizliğinin en açık göstergesidir.” diye konuştu.

Biçer, Türkiye’de kamu eliyle sunulması gereken hizmetlerin özelleştirilip taşeronlaştırıldığını, bu sebeplere bağlı olarak toplumun en temel insan haklarına ulaşmasının zorlaştırıldığını ifade etti. Yerel yönetimlerin, kentin daha yaşanılır kılacak çalışmalara yönlenmesi gerektiğini vurgulayan Biçer, özellikle yerel seçim dönemlerinde kentin gerçek sorunlarının tartışıldığı, uygulanabilir çözüm önerilerinin sunulduğu bir zemin oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı. Adayların, bilimsel ve bütünlükçü olmayan, toplum yararını hiçe sayan, geri dönüşümü mümkün olmayan, ekolojik ve sosyal tahribatlara yol açacak projeler yerine mevcut çarpık kentleşmeyi ve sosyal adaletsizliği giderecek, ayrım gözetmeksizin tüm kentlinin yaşam standardını yükseltecek, yerel demokrasiyle zenginleştirilen bir programla kentlilerin karşısına çıkması gerektiğini dile getiren Biçer, mevcut durumun bunun hayli uzağında olduğunu söyledi.

Tüm bu çalışmalar sonucunda Adana’nın çok sayıda sorunlarının ortaya çıktığını belirten Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adana'da katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışı eksiktir. Bu kentin insanı yoksuldur, hizmetten mahrumdur. Adana; imarsız, ruhsatsız, denetimsiz, yapılaşması ile çarpık bir kentleşme süreci yaşamaktadır. Plansız şehirleşme ve denetimsizlik yıllardır devam etmektedir. Adana, sağlıksız kentleşmeye paralel olarak hem konut, hem altyapı, hem de ulaşım konusunda oldukça sıkıntılı bir kenttir. İşsizlikte, iş kazası sıralamalarında ön sıralarda yer almaktadır. Adana, merkezi bütçeden hak ettiği payı alamamaktadır. Kaçak yapılaşma yaygındır, imar değişiklikleri ve afları bu durumu özendirmektedir. Tarım arazileri amaç dışı kullanılmakta, yapılaşmaya ve rant hesaplarına feda edilmektedir. Çağdaş bir altyapı eksikliği bulunmaktadır. Ulaşımı düzenleyecek bir ‘ulaşım master planı’ eksiktir. Kent içi trafik sorunludur, yayaların güvenliği öncelikli değildir. Kamu yararı gözetilmeyen kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaktadır. Adana kent kimliğini yitirmektedir. Adana çevre ve atık sorunları yaşamaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda yeterli önlemler alınmamaktadır. Adana'da enerjinin etkin kullanılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Her geçen gün artan sorunlarıyla Adana’da yaşam kalitesi düşmüştür. Adana yaşanılabilir bir kent olmaktan hızla uzaklaşmaktadır."

Toplantıya, Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk, Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Peyzaj Mimarları Odası Adana Şube Başkanı Ramazan Doğru, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Zengin ve TMMOB’ye bağlı odaların yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
CİHAN

Yorumlar