Muğla'daki turizm tesislerinin özel şirketlere kiralanması tartışması büyüyor

Muğla'daki günübirlik turizm tesislerinin valilik tarafından özel şirketlere kiralanmasıyla ilgili tartışmalara, Muğla Kent Konseyleri Birliği'de dahil oldu. Birlik, kamusal alanlarla ilgili tasarruf, kullanım ve denetim yetkisinin yerel yönetimlere...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'daki turizm tesislerinin özel şirketlere kiralanması tartışması büyüyor

Muğla'daki günübirlik turizm tesislerinin valilik tarafından özel şirketlere kiralanmasıyla ilgili tartışmalara, Muğla Kent Konseyleri Birliği'de dahil oldu. Birlik, kamusal alanlarla ilgili tasarruf, kullanım ve denetim yetkisinin yerel yönetimlere verilmesini istedi.

Muğla Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamdi Topçuoğlu, İztuzu ile başlayan kiralama sürecinin, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'na ve Büyükşehir Kanunu'nun bazı maddelerine aykırı olduğunu söyledi. Kanunun geçici 1. maddesinin 2. fıkrasına göre tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin taşınmazlarının tahsisi ve kiralanmasıyla ilgili bütün işlemlerin, bu belediye ve köylerin bağlı oldukları ilçe belediyesinin onayıyla yapılacağını hatırlatan Topçuoğlu, "Aynı yasanın 5. maddesine göre Maliye Hazinesi'ne devredilen taşınmazlar, kanunun yayımlandığı tarih itibariyle kullanmakta olan kurumlara tahsis edilmiş sayılır." dedi. Valilik tarafından yapılan kiralama işlemlerinin, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Şartı'na aykırı olduğunu söyleyen Topçuoğlu, "Söz konusu belgenin 4. maddesinde, yerel yönetimlerin temel yetki ve sorumluluklarıyla ilgili yerel yönetimler, kanun tarafından belirlenen sınırlar içerisinde, yetki alanlarının dışında bırakılmış olmayan veya başka herhangi bir makamın görevlendirilmemiş olduğu tüm konularda faaliyette bulunmak açısından tam takdir hakkına sahip olacaklardır. Kamu sorumlulukları, genellikle ve tercihan vatandaşa en yakın olan makamlar tarafından kullanılacaktır. Sorumluluğun bir başka makama verilmesinde, görevin kapsam ve niteliğiyle yetkinlik ve ekonomi gerekleri gözönünde bulundurulmalıdır. Yerel makamlara verilen yetkiler, normal olarak tam ve münhasırdır. Kanunda öngörülen durumların dışında bu yetkiler, öteki merkezî veya bölgesel makamlar tarafından zayıflatılamaz veya sınırlandırılamaz. Yerel makamların merkezî veya bölgesel bir makam tarafından yetkilendirildiği durumlarda, bu yetkilerin yerel koşullarla uyumlu olarak kullanılabilmesinde yerel makamlara olanaklar ölçüsünde takdir hakkı tanınacaktır. Yerel makamları doğrudan ilgilendiren tüm konulara ilişkin planlama ve karar alma süreçleri içinde, kendileriyle olanaklar ölçüsünde zamanında ve uygun biçimde danışılacaktır." ifadelerini kullandı.

Birlik Başkanı Topçuoğlu, Muğla dahilindeki kamusal nitelikteki alanlarla ilgili her türlü tasarruf, kullanım ve denetleme yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini savunarak, "Muğla'nın önemli turizm bölgelerinde yer alan tesisler ihaleye çıkarıldı. Her ne kadar Muğla İdare Mahkemesi, İztuzu ile ilgili olarak Ortaca Belediyesi'nin başvurusuna yürütmeyi durdurma kararı vermiş olsa da soruna köklü çözüm getirilmesi gereği açıktır. Muğla Kent Konseyleri Birliği olarak belediyelerimizin bu doğrultuda yapacakları her türlü çalışmayı desteklediğimizi, gerektiğinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa çalışmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz." diye konuştu.

Muğla'da Valiliğin tasarruf yetkisiyle özel şirketlere ihale yoluyla kiraya verilecek turizm tesisleri şunlar: Fethiye'de Belceğiz, Kumburnu, Gemiler Koyu ve Şat Burnu, Ortaca'da Sarıgerme Kumsalı, Dalyanazmağı Günübirlik Alan ve tesisleriyle Delikli Ada Yüzer İskele ve Dalyan Kanalı iskeleleri, Dalyanazmağı Kumsalı kanal tarafı İskeleleri, Marmaris'te Karacasöğüt Gemioturan mevkisi Yüzer İskele ve Selimiye Yüzer İskele, Ula'da Akçapınar Mahallesi Araplar mevkisi tesisleri kıyı kesimi kumsal alan tesisleri, Kadın Azmağı ve günübirlik alanı tesisleri, Menteşe'de Akbük günübirlik alanı ve tesisleri. CİHAN

Yorumlar