Muğla'da nar ve narenciye üreticilerine çözüm aranıyor

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), ilin nar ve narenciye üretimi potansiyeliyle sektörün karşılaştığı sıkıntıları masaya yatırdı.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da nar ve narenciye üreticilerine çözüm aranıyor

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), ilin nar ve narenciye üretimi potansiyeliyle sektörün karşılaştığı sıkıntıları masaya yatırdı. Ortaca temsilciğinde düzenlenen toplantıya MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkan Yardımcısı Mevlüt Acar, meslek komiteleri başkanları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Müdürü Önder Yıldırım, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca ilçeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürleri, ilçe ziraat odaları başkanları ve öğretim görevlileri katıldı.

Müdür Yıldırım, yaptığı konuşmada bölgedeki tarım sektörünün problemlerinin tespiti ve çözümü aşamasındaki her süreçte yer almaya hazır olduklarını söyledi. MUTSO Başkanı Karakuş ise Muğla'nın tarım, turizm ve madencilik bölgesi olduğuna dikkat çekerek, turizmden sonra gelen tarımın, ekonomik pastada çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Karakuş, "Bölgemizin ürünü olan narenciyeyi Türkiye'de ikinci üçüncü sırada üretmemize rağmen birtakım üretim ve satış sonrası sorunlardan dolayı yeterli gelir sağlanamıyor. Bizler burada bu işin tüm Türkiye'ye ve dünyaya dağıtımını yapan kişilerin yaptığı işten en üst seviyede memnun olması ve ekonomiye katkı sağlaması için çalışmalarımızı arttırmalıyız. Gerek üreticiler gerekse burada yaşayan üyelerimizin ve vatandaşların odalar, sivil toplum örgütleri, Tarım ilçe müdürlükleri ve ziraat odaları gibi kurumlardan istedikleri, bu kurumların toplanıp bu sorunların giderilmesiyle ilgili çözüm yolları aramaları ya da ürünlerini daha iyi nasıl üretebilecekleri, daha iyi nasıl satabilecekleriyle ilgili kendilerine yol gösterici olunmasıdır. Bu sorunlar tespit edilip çözüldüğü takdirde bölgemizin ekonomisine hem katkı sağlamış hem de üreticilerimizin de işlerinin devam etmesini sağlamış olacağız. Oda olarak da gerekeni yapıp sizlere de gereken desteği verip üreticilerimizin eğitilmesinde, alınan ilaçlarda, ürünü daha kaliteli hale getirmek için de her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Muğla'da yıllardır aynı sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Bülent Karakuş, çözülmeyeceği önyargısının sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle birlikte yapılacak çalışmalarla yıkılacağını ifade etti: "Küreselleşen dünyayla birlikte rekabet ortamı son derece hızla devam ediyor. Bu döngüde üretim ve üretim sonrası yapılan stratejik planlı çalışmalarla ayakta kalınabilir. Toplantının sonunda tüm katılımcıların görüşleri ve çözüm önerileri değerlendirilerek, bölgede markalaşma, reklam ve pazarlama, ürünlerde sertifikasyon, standardizasyon, nakliye sorunları, arazi ve imar sorunları olduğu tespit edildi. Önümüzdeki süreçte de tüm sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılarak ilgili çözüm yoluna gidilecek." CİHAN

Yorumlar