Muğla'da koruyucu aile sayısı yüzde 200 arttı

Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne koruyucu aile olmak için 81 başvuru yapıldığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da koruyucu aile sayısı yüzde 200 arttı

Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne koruyucu aile olmak için 81 başvuru yapıldığı bildirildi. İlde son 10 yılda sekiz aile dokuz çocuğa bakarken bu yılın ilk 11 ayında aile sayısı 22'ye, çocuk sayısı 30'a yükseldi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, sağlıklı bir toplum ve mutlu yarınlar için sahip olunan en değerli varlıkların çocuklar olduğunu söyledi. Türkiye'de 2 Eylül 1990 tarihinde imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle koruyucu aile hizmetinin daha da önem kazandığı belirterek, "Koruyucu aile bakımının çocuğa sağladığı aile ortamı, psikososyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Koruyucu aile hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak, bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile çocuklara öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Böylece koruyucu aileler, sadece çocuğa yardım ettiklerini düşünürlerken farketmeden desteğe gereksinimi olan çocuğundan ayrılmak zorunda kalmanın üzüntüsünü yaşayan aileye de yardım etmiş olurlar." dedi. Ali Akkuzu, koruyucu ailenin yanına yerleştirilen çocukların, öz ailesi bulunan fakat bir süre için bakılamayanlar olduğunu vurgulayarak, "Ayrıca çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu meslek elemanı tarafından belirlenmiş çocuklardır. Bu yasal çerçevede haklarında korunma kararı alınmış çocuklar, öz ailelerinden izin alınması gerekmeksizin, uygun kuruluşlara ya da koruyucu aileler yanına yerleştirilebilmektedir." diye konuştu.

Koruyucu aile olmanın şartları hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Akkuzu, şunları söyledi: "Öncelikli olarak ailelerin hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisiyle bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir. Özellikle çocuğun yakın çevresinde olan akrabalar, komşular ya da aile dostları tercih edilmektedir. Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendirilmektedir. Uzmanlaşmış koruyucu aile ya da geçici koruyucu aile modellerinde belirtilen başvuru şartlarına ek olarak, yanlarına yerleştirilecek çocuklara yardımcı olabilecek bakanlıkça belirlenen, lisans eğitimi almış veya eşlerden biri en az ilköğretim düzeyinde olmak üzere temel ana baba eğitimleri, koruyucu aile birinci ve ikinci kademe eğitimlerini almış olmak gerekmektedir. Koruyucu aile olmak isteyen kişi bekârsa yerleştirilecek çocuğa, diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması konusuna özellikle önem verilmektedir." CİHAN

Yorumlar