Muğla'da kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı yapıldı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin projenin sekizinci çalıştayı Muğla'da yapıldı. Bir otelin konferans salonundaki çalıştayda kadına yönelik aile...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da kadına yönelik şiddetle mücadele çalıştayı yapıldı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin projenin sekizinci çalıştayı Muğla'da yapıldı. Bir otelin konferans salonundaki çalıştayda kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, kanuni gelişmeler ve başvuru mekanizmaları gibi konular ele alındı.

İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, burada yaptığı konuşmada toplumun en değerli üyelerinin kadınlar olduğunu belirterek, "Sahip olunan güç ve kudretin başka bir insana ya da gruba karşı uygulanması olan şiddet, sağlıklı bir toplum oluşmasının önündeki en önemli engellerden biridir. Toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimini de kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermektedir. Topluma ve bu toplumun en değerli üyelerinden biri olan kadınlara büyük zarar veren şiddetin ortadan kaldırılması ortak görevimizdir. Şiddet asla hayatın bir parçası değildir." dedi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele için sebeplerinin incelenmesi gerektiğini vurgulayan Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise aile içi kadına şiddetin bir suç olduğunu hatırlattı. Vali Güvençer, "Her suç gibi aile içi kadına yönelik şiddet, aynı zamanda sadece kanunun değil sosyolojinin, psikolojinin, dinin, antropolojinin, kültürel dokunun konusu. Kanunun, yönetmenliğin, mevzuatın değil, en geniş anlamıyla hukukun da konusu. Her suç gibi aile içi kadına yönelik şiddet de bir sonuç. Her sonuçta olduğu gibi şiddet de sebeplere dayalı. Mücadele için sonuçtan ziyade, bu konuda da öncelikle sebepleri analiz etmemiz gerekiyor fakat sebepleri birer mazeret kisvesine büründürme yanılgısına düşmeden. Kadına yönelik şiddet, her suç gibi kendisinden sonra gelecek olumsuzlukları tetikleyecek nitelikte. Her suç gibi bu eylemin de failleri ve mağdurları var. Burada suçu oluşturan toplumun her bir ferdinin, şahsi olarak ve toplumsal olarak mutlak suretle bir payı var." diye konuştu.

Daha sonra Avrupa Birliği Plan Subayı Jandarma Yüzbaşı Hasan Farsak, proje hakkında sunum yaptı. Kadına yönelik aile içi şiddet hakkında toplumsal farkındalık ve duyarlılığın arttırılmasının hedeflendiği çalıştaya Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Kaynakları Daire Başkanı Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Yusuf Ziya Erdil, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. CİHAN

Yorumlar