Muğla'da deprem tatbikatı yapıldı

Muğla'da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), ortaklaşa deprem tatbikatı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da deprem tatbikatı yapıldı

Muğla'da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), ortaklaşa deprem tatbikatı düzenledi. Senaryo gereği Yılanlı Dağı Orman İşletme Şefliği lojmanlarında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremden sonra 10 kişinin göçük altında kaldığı ihbarı üzerine kurtarma çalışması başlatıldı. Üçü doktor olmak üzere 37 sağlık görevlisinin katıldığı tatbikatta önce AFAD ekipleri, göçük meydana gelen binanın etrafında güvenlik önlemi aldı. UMKE ekipleri ise göçük altında kalan yaralılara müdahale etti. Yeşil, sarı, kırmızı ve siyah kodlarıyla öncelik sırasına göre yaralıların ilk tedavileri yapıldı. Göçük altında kalan ve durumu iyi olanlara en son müdahale edilirken kırmızı kodla adlandırılan ve durumu acil olanlar, ilk müdahalenin ardından UMKE ekipleri tarafından çıkarılarak, açık alandaki tedavi edilip cankurtaranlarla sağlık kuruluşlarına gönderildi. Göçük altında kalanlardan birinin yabancı uyruklu olduğu ve vatandaşın yakınlarının göçük altına girmek istemesi de senaryolaştırıldı. Göçük altında kalanlardan bir vatandaş ise sağlık ekiplerince yapılan tedaviye cevap vermeyerek hayatını kaybetti.

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, yaptığı açıklamada UMKE'nin hem kamp hem de tatbikatını izlediklerini belirterek, "25-27 Şubat tarihleri arasında, 2014 yılının ilk tatbikatını burada gerçekleştiriyoruz. Bugün kamp alanında senaryo gereği 7 büyüklüğünde meydana gelen bir deprem sonrası Yılanlı Orman lojmanlarının yıkılması neticesinde altında 10 yaralı olduğu bilgisi ulaştı ekiplerimize. Buna istinaden dört UMKE ekibimiz bölgeye yönlendirildi." dedi. Senaryo gereği dört kırmızı, iki sarı, üç yeşil ve bir siyah kodlu hastaya müdahale yapıldığını anlatan Dr. Tekin, "Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan UMKE, Türkiye genelinde 5 bin kişilik gönüllü bir orduya sahip. Dünyada gönüllü olarak sağlık hizmeti sunan en büyük ekip konumunda. İlimizde 79 UMKE personeli var. Bugün bu alan içerisinde üç doktorumuz, 34 yardımcı sağlık çalışanımızla birlikte toplam 37 kişilik bir ekiple tatbikatımızı gerçekleştirdik. Buradaki temel amacımız olağanüstü durumlarda, afet durumlarında hızlı bir şekilde olay yerine intikal, yaralıların en sağlıklı, hızlı ve güvenli bir şekilde olay yerinden çıkarılması, olay yerinde ilk medikal müdahalelerinin yapılarak, hastanelere ulaştırılmasıdır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar