Muğla kültür turizmiyle turist sayısını arttırdı

Tarihî hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle adından söz ettiren Muğla, kültür turizminden aldığı payı arttırmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Muğla kültür turizmiyle turist sayısını arttırdı

Tarihî hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle adından söz ettiren Muğla, kültür turizminden aldığı payı arttırmaya başladı. Son yıllarda tarihî doku içinde kalan yapıları İl Özel İdaresi ve belediye tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılan Muğla'nın otantik yapısı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Geçen yıl 100 binin üzerinde olan turist sayısının, kültür turizmine kazandırılan yeni yapılarla daha da artması bekleniyor.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, yaptığı açıklamada finansmanının büyük bir kısmının İl Özel İdaresi ve belediyenin karşıladığı projeyle şehir kimliğinde önemli bir yeri bulunan Arasta'da yenileme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Aynı bölgede bulunan, şehrin geçmişinin bir parçası olan eski Zahire Pazarı'nı da restore ederek kültür turizmine kazandırdıklarını ifade etti. Dönemin en önemli ticaret ve alışveriş bölgesi olan, geleneksel zanaatların yaşadığı Arasta'nın, kültür turizmi ve günübirlik turların cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı. Muğla'nın şehir tarihi ve tarihî kimliğinin korunmasına çok önem verdiklerini belirten Başkan Gürün, "Muğla, kimliğini koruyarak gelişen bir kent. Özellikle geçmiş dönemdeki yöneticilerimiz hep koruma kültürünü benimsemiş, bununla ilgili olarak öncelikle yıkmadan muhafaza etme, daha sonra restore ederek yapıları hayatın içine koymak için önemli çalışmalar yapmışlar." dedi. İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezi ile başlayan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, 13 öncelikli restorasyonu tamamlayıp Arasta'da bulunan 284 işyerini yenileyerek kültür turizmine kazandırdıklarını kaydetti. Muğla'nın kentsel, arkeolojik ve doğal sit özelliklerini biraraya toplayan nadir yerlerden biri olduğunu vurgulayan Gürün, "Bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak, tanıtımını sağlamak ve turizm potansiyellerimizi istenen noktaya getirmek için birçok önemli projeye imza atıyoruz. Muğla'ya gelen turist sayısında, her geçen yıl artış yaşanıyor. Biz de tarihî ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak, nostaljik bir ortamda konuklarımıza bu değerleri sunmak ve bölgemizi tanıtmak istiyoruz. Kentimizde 415 tescilli bina, 26 tescilli anıtsal yapımız var. Ayrıca koruma altına aldığımız 4 bin 400 ev var. Bu bizim için çok önemli bir zenginlik, önemli bir tarihî miras." ifadelerini kullandı.

Osman Gürün, Muğla'nın çok önemli turizm merkezlerini bünyesinde barındıran uzun sahil bandıyla dikkatleri üzerine çeken bir şehir olmasının yanında, elde ettiği gelirle Türkiye turizminde de önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bölgede turizmin deniz, kum ve güneş üçgeninde her şey dahil sistemiyle yapıldığına, bunun da çok fazla katma değer sağlamadığına değinerek, "Deniz, kum, güneş turizmini, kültür turizmine çevirmek lazım. Muğla, bununla ilgili çok önemli kültürel değerlere ve medeniyetlere evsahipliği yapmış bir bölge. Şu anda tespit edilebilen 195 ören yeri var. Muğla için turizm master planı yapıldığında, bu ören yerlerini tek tek devreye alarak turizmi daha da zenginleştirip kültür turizmine çevirebiliriz." diye konuştu. Muğla’daki değerlerin kültür turizmine kazandırılmasıyla bölgeye gelen ziyaretçilerin kişi başına harcamalarının artırılabileceğini söyleyen Gürün, restorasyonlar sayesinde acenteler vasıtasıyla daha fazla turistin geldiğini, ziyaretçilerin restore edilen tarihî yapıları gezip memnuniyetlerini ilettiğini vurguladı.

Ayrıca 500 yıllık Sekibaşı Hamamı'nın da restore edilerek turizme kazandırıldığını, bulunduğu alanı da hareketlendirdiğini ifade eden Başkan Gürün, "Kent belleğini, kültür envanterini burada topladık. Araştırmacılar burada çalışma yapabiliyor. 500 yıllık tarihî hamam sergilere, müzik dinletilerine, kültürel etkinliklere evsahipliği yapıyor. Bu sayede hamamın çevresi de hareketlendi. Bölge, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret mekanına dönüştü." dedi. CİHAN

Yorumlar