Müezzinoğlu ve Yazıcı Çorlu'da açılışa katıldı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çorlu'daki Trakya Birlik Rafine Ünitesi açılışına katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Müezzinoğlu ve Yazıcı Çorlu'da açılışa katıldı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çorlu'daki Trakya Birlik Rafine Ünitesi açılışına katıldı. Bakanı Müezzinoğlu, geçen yıl çeltikte, bu yıl ise ayçiçeğinde zorlandıklarını, çok daha üst düzey beklentilere rağmen hükümetin bütçe imkanlarıyla istikrarı bozmadan ülke ekonomisinin belirsizliğe sürüklenmeden beklentilerin karşılandığını söyledi.

Müezzinoğlu, Trakya illerine Ocak-Şubat 2014 destekleme ödemeleri, yem bitkileri destekleme ödemeleri ücretlerinin üreticilerin hesabına 30 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçtiğini ifade etti. Trakya illeri açısından son bir kaç bilgiyi notlarından aktarmak istediğini belirten Müezzinoğlu, "Tekirdağ 4 milyon 579 bin 307 TL, Edirne´ye 4 milyon 422 bin 813 TL, Kırklareli´ne 6 milyon 150 bin 712 TL fark ödemesi desteklemeleri Ziraat Bankası ile yapılan protokolle üreticilerin hesabına 6 Şubat'tan itibaren geçmiştir. Tekirdağ 38 milyon küsürat, Edirne´ye 31 milyon, Kırklareli´ne de 20 milyon TL olarak Şubat ayı içinde desteklemeler hesaplarına geçecektir. Allah bereketler versin. İnşallah bu tesislerin kapasite artışıyla gerek ülke ekonomisi gerekse üreticilerimizin ekonomik dinamiklerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye´nin istikrarlı bir yönetimi, istikrarlı bir ekonomi yönetimiyle yarınları planlayabilen bir anlayışla inanıyorum ki hem Trakyamızın hem ülkemizin yarınları bugünlerden daha güzel olacaktır diyorum. Bu tesislerin üreticimize de kooperatiflerimize de Trakya Birliğin yönetimini bu anlamda tebrik etmek istiyorum. Teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını tememni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise 200 ton kapasiteli tesisin açılmasının gurur verici olduğunu, Türk müteşebbisinin çalışma azminin yansımasının kapasite artırmalarıyla belli olduğunu ifade etti. Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Daha düne kadar rutin işleri yapma konusunda sıkıntı içerisinde bulunan kooperatif ve kooperatif birliklerinin bugün böylesine kaynak halklarının gerektiği bir tesisin ortaklarının üreticinin hizmetine sunuyor olması başarının bir göstergesidir. Bu tesis aynı zamanda birlik ortaklarının ayçiçeği tohumu üretimi yapan, üreticinin ürettiğini satabileceği ve üretilenin kullanılabilir hale gelmesini sağlayacak bir tesise kavuşmuş olması bakımından üreticiler ve ortaklar nezdinde güven doğuran bir sonuç ortaya koyuyor. Bu açıdan önemli ve nihayet bu tesisler Türkiye ekonomisi bakımından Türkiye ekonomisinin rekabet gücü bakımında önemli. İşte biz bu sebeple kooperatiflerimizi ve kooperatif birliklerini imkanlarımız ölçüsünde bir plan ve program çerçevesinde destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Türkiye´nin ekonomik büyüklük ölçümlerini yapan kuruluşların İstanbul Sanayi Odası'nın yaptığı 2012 yılı 5 büyük sanayi kuruluşu değerlendirmesinde Trakya Birliğin sırası kaç 77. Tebrik ediyorum ve bizde bu önemli kuruluşlarımızı demin de ifade ettiğim gibi imkanlar ölçüsünde destekliyoruz. Ayçiçek tohumu üretimi önemli ve Türkiye´de üretilen ayçiçek tohumu ve ay çiçek tohumundan elde edilen mamuller itibariyle arz talep dengesine baktığımızda Türkiye´nin ihtiyacını maalesef karşılayamıyor. Önemli bir açıklama ve Türkiye ayçiçek tohumu ihtiyacını karşılamak amacıyla 2013 yılında 1 milyar 450 milyon TL ithalat yapmak zorunda kaldı. Büyük bir rakam. İşte bu ithalatı azaltmakla sıfırlayamazsınız, sıfırlamak doğru da değil dünya ekonomileri entegre olmuş, alacaksınız, satacaksınız ben hep satayım hiç almayayım, böyle bir şeyde yok."

Nisan ayında Meclis'e geçirilen ve bakanlığın takip ettiği o torba kanunu olarak nitelendirilen kanunda değişik düzenlemlerde kooperatif yapılarının, birlik yapılarının daha şeffaf, daha görülebilir, denetlenebilir ve izlenebilir hale getirdiklerini söyleyen Bakan Yazıcı, "Profesyonel yöneticiliğe ilişkin yeni unsurlar ilave etmek suretiyle kooperatif birliklerinin profesyonel bir anlayışla yönetiyor olmalarını sağlamayı hedefledik. Birliklerin kendi aralarında ürün satmaları borsa tarifesine tabiydi. Bu büyük bir mali yük getiriyordu. Harcama kısıntısına yol açıyordu, bunu kaldırdık. Pay devri yasağı vardı, onu ortadan kaldırdık ve böylece önemli düzenlemeleri hayata geçirmek suretiyle kooperatif işletmeleri daha hızlı, daha tempolu, daha güvenli yol almalarına katkı sağladık."

Konuşmaların ardından kurban kesilmesi ile birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi. Sonrasında bakanlar ve beraberindeki heyet yeni açılan rafine ünitesini inceledi.


CİHAN

Yorumlar