MS hastalığı tiyatro gösterisi Başkent'te

Multipl Skleroz(MS) hastalığına dikkat çekmek ve MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis’in Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği 'GülüMSeten Turne' projesi Samsun, Trabzon ve Bursa’dan sonra Ankara’da gerçekleşti.Ünlü...

Google Haberlere Abone ol
MS hastalığı tiyatro gösterisi Başkent'te

Multipl Skleroz(MS) hastalığına dikkat çekmek ve MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis’in Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği 'GülüMSeten Turne' projesi Samsun, Trabzon ve Bursa’dan sonra Ankara’da gerçekleşti.

Ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur’un sergilediği eğlenceli skeçlerle renklenen ve uzman görüşlerine yer verilen toplantı, Ankaralılar'dan ilgi gördü.

Türkiye’nin 12 farklı şehrinde MS’li bireylere yol arkadaşlığı yaparak onlara en doğru bilgiyi ulaştırmayı amaçlayan 'GülüMSeten Turne' projesinin 4. toplantısı Sanatolia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye MS Derneği Ankara Şubesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Rana Karabudak ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Emine Belgin Koçer’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda projeye destek veren ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı toplantıda Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, FTR Uzmanı Yeliz Salcı ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Zümrüt Sapmaz Yiğit ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı.

Ankaralılardan büyük ilgi gören toplantı kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen tüm sorular cevaplandı.

HASTALARIN KEYİF ALACAĞI BİR ETKİNLİK

Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Prof. Dr. Rana Karabudak, “Türkiye MS Derneği Ankara Şubesi olarak Gülümseten Turne’ye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu projenin tıbbi danışmanları olarak hastalarımıza en sağlıklı bilgiyi ulaştırma çabalarımız farklı etkinliklerle sürecektir. Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastalıkla ilgili farkındalığın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle MS’li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve hastalık konusunda bilincin artırılmasında üzerimize düşeni yapmak üzere bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Gülümseten Turne’nin, MS’li bireylerin hastalıkla ilgili önemli bilgileri öğrenirken keyif alacağı bir etkinlik olmasını umuyoruz.” dedi.

MS HASTALIĞI NEDİR?

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalık. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebiliyor. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterip ve aynı kişide zaman zaman değişebiliyor. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafif ve tedavi edilmeden kayboluyor. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabiliyor. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanıyor.

Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bundan sonraki yolculuğuna Kocaeli, İstanbul, İzmir, Malatya, Elazığ, Hatay, Edirne ve Konya ile devam edecek. CİHAN

Yorumlar