MS hastaları dernek çatısı altında buluştu

Kamuoyunda MS olarak bilinen Multipl Skaleroz hastaları Adana’da bir çatı altında toplanarak dernek kurdu. Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği’ni (MSDER) kuran hastalar ve yakınları hastalık hakkında toplumu bilgilendirmeyi...

Google Haberlere Abone ol
MS hastaları dernek çatısı altında buluştu

Kamuoyunda MS olarak bilinen Multipl Skaleroz hastaları Adana’da bir çatı altında toplanarak dernek kurdu. Adana Multipl Skleroz Hastaları ve Yakınları Derneği’ni (MSDER) kuran hastalar ve yakınları hastalık hakkında toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyor. Başkanlığını Nural Doyduk’ın yaptığı dernek yöneticileri, kaynaşma, bilgilendirme ve yardımlaşma toplantısında bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Başkan Yardımcılığını Mete İlhan’ın yaptığı MSDER’in amacının bu hastalığı topluma tanıtmak olduğunu aktaran Başkan Doyduk, “MS hasta ve yakınları arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak istiyoruz. Sosyal yaşamdan kopmadan mutlu yaşayan MS hastalarının buluştuğu ortam olarak Adana’da bir çatı altında toplandık. Tedavisi şu an mümkün olmayan bu sinsi hastalık için bir araya geldiğimiz derneğimize şehrimizi yöneten vali ve belediye başkanlarından destek istiyoruz.” dedi.

MS hastalığı hakkında bilgiler veren Doyduk, “Multipl Skleroz ya da kısaca MS, beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sisteminin genç erişkin yaş grubunda en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. Bu hastalıkta, beyin ve omurilikteki sinir telciklerinin etrafını saran miyelin tabakasının etkilendiği bilinmektedir. Miyelin tabakası, merkezi sinir sisteminin vücudun çeşitli organlarına gönderdiği elektriksel mesajların sinir telcikleri üzerinde iletilmesinde yardımcı olur. Miyelin tabakasının zarar görmesi, bu iletimde kesintilere, aksamalara neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

MS’in atak devresinde sinir telciğinin kılıfını oluşturan miyelin tabakasında bir iltihaplanma olduğunu ve o bölgede sinir üzerindeki normal elektriksel iletimin aksadığını dile getiren Nural Doyduk, “Eğer iltihaplanma hafif atlatılırsa, iyileşme dönemlerinde miyelin kendi kendini tamir edebilir. Fakat iltihaplanma şiddetli ise miyelin fazla zarar görür ve burada sert bir tabaka ya da plak oluşur. Beyin ve omurilik yoluyla o sinirin ulaştığı organa gitmesi gereken mesajlar bu bölümde engellenir ve bu nedenle beyin ve organlar arasındaki gerekli haberleşme ve koordinasyon sağlanamaz. En sık görülen MS belirtileri güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, baş dönmesi, yalpalama). Bu belirtilerin bir veya birkaçını hissedenlerin vakit geçirmeden tam teşekküllü bir hastanenin “nöroloji” kliniğine başvurmasında yarar var." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar