Mimarlar, ‘Mimar Sinan’ adının korunması için kampanya başlattı

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, ‘Mimar Sinan’ gibi büyük bir ustanın adının mimari özelliği olmayan alelade yerlere verilmemesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mimarlar, ‘Mimar Sinan’ adının korunması için kampanya başlattı

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, ‘Mimar Sinan’ gibi büyük bir ustanın adının mimari özelliği olmayan alelade yerlere verilmemesi gerektiğini söyledi. Şimşek, Bursa ve ülke genelinde 'Mimar Sinan' adı verilen tüm yapıların ve alanların tekrar değerlendirilmek üzere ele alınması ve Koca Sinan’ın adını küçültecek nitelikteki kötü örneklerin adlarının değiştirilmesi için kampanya başlattıklarını ifade etti.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, ölümünün 426’ncı yıl dönümünde "Mimar Sinan’ı Anma" etkinlikleri düzenledi. BAOB Fuaye alanında Mimar Sinan eserleri sergisi açıldı. ‘Dünya Durdukça' konulu belgesel gösterimi ile Mimar Sinan anlatıldı.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, “Edirne, İstanbul, Kayseri, Kastamonu, İzmit, Ankara, Kütahya ve daha burada sayamayacağımız, ülke sınırları içinde ve dışında birçok yerde, onlarca mimari eseri dünyamıza kazandıran, yapı sanatının dünyadaki gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Mimar Sinan’ın, namı diğer Koca Sinan’ın doğduğu ve hayatını sürdürdüğü topraklarda yaşıyor olmaktan onur duyuyoruz.” diye konuştu.

"MİMAR SİNAN İSMİNİN ALELADE YERLERDE KULLANILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Mimar Sinan gibi eşine az rastlanır nitelikte mimari ürünler ortaya koymuş bir ustanın adının uygun yerlere verilmesini isteyen Şimşek, şöyle konuştu: “Mimar Sinan adının, mimari açıdan hiçbir niteliği olmayan, alelade projelendirilmiş ve uygulanmış yapılara, kent siluetindeki yeri, ölçeği, cephe oranları, yapım tekniği ve kullanılan malzemeleriyle hiçbir mimari karakteristiği olmayan binalara, gelişigüzel yapılmış yollara, köprülere ve benzeri yapılara verilmiş ve veriliyor olmasından büyük üzüntü ve rahatsızlık duyuyoruz. Bilhassa tarihi kent merkeziyle dünya kültür mirası açısından önemli bir yeri olan, Büyük Usta'nın bile ‘ilk dönem mimarisini bozarım’ endişesiyle eser vermekten kaçındığı ve dokunmaya kıyamadığı Bursamızda, kaçak yapılaşma oranının en yüksek olduğu mahallelerden birinin adının Mimar Sinan Mahallesi olması, Türk mimarlığı adına kabul edilebilir değildir.”

"MİMAR SİNAN İSMİNİN KORUNMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATIYORUZ"

Şimşek, şöyle devam etti: “İyi niyetli de olsa, Sinan adının verildiği yerleşim bölgelerinin, binaların, yolların, köprülerin, mimari nitelikten yoksun oluşu, onurlandırmanın ötesinde Büyük Usta’nın adına ve saygınlığına zarar vermektedir. Bu nedenle, mimari niteliği akademik ve mesleki alandaki bilimsel değerlendirmelerle kabul görmeyen; proje yarışmaları ve seçkileri ile mimari niteliği mimarlarca tespit ve tescil edilmeyen hiçbir yapıya Sinan adının verilmemesini istiyoruz. Bu doğrultuda Bursa’daki ve ülke genelindeki 'Mimar Sinan' adı verilen tüm yapıların ve alanların tekrar değerlendirilmek üzere ele alınması ve Koca Sinan’ın adını küçültecek nitelikteki kötü örneklerin adlarının değiştirilmesi için kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya kapsamında, TMMOB Mimarlar Odası’nın ülke genelindeki tüm şubeleriyle iletişime geçecek ve bu şubelerin etki alanları içindeki belediyelerle temasa geçerek bu konuda taleplerde bulunmalarını isteyeceğiz. Kampanyanın başarıya ulaşması hususunda Bursa ve Türkiye kamuoyunun desteğini bekliyoruz.”




CİHAN

Yorumlar