Mimar Cengiz Bektaş: Gökdelenler insanlar için hapishane

Uluslararası Mimar Sinan Ödülü sahibi Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, gökdelenlere atıf yaparak, “İnsanı topraktan ne kadar koparıp gökyüzüne yükseltirseniz, insanı o kadar doğadan ve insanca yaşamdan uzaklaştırırsınız.” dedi.Samsun...

Google Haberlere Abone ol
Mimar Cengiz Bektaş: Gökdelenler insanlar için hapishane

Uluslararası Mimar Sinan Ödülü sahibi Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, gökdelenlere atıf yaparak, “İnsanı topraktan ne kadar koparıp gökyüzüne yükseltirseniz, insanı o kadar doğadan ve insanca yaşamdan uzaklaştırırsınız.” dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi'nin konuğu olarak Samsun’a gelen Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, OMÜ Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu'nda, 'Geleneğe Eklenmek' başlıklı bir konferans verdi. 2014 Uluslararası Mimar Sinan Ödülü sahibi, kültür-gelenek ve mimarlık ilişkisinin akla gelen ilk isimlerinden olan Cengiz Bektaş, OMÜ Mimarlık Bölümü öğrencileriyle bir atölye çalışması yaptı ve ardından konferans verdi.

Aynı zamanda, ozan ve yazar olan Bektaş, 'Kültür Oylumlarımız (Mekanlarımız)' temalı atölye çalışmasında kültüre, yaşama ve yaşayanın fiziksel gereksinmelerine göre tasarlamanın önemini ve nasıl yapılabileceğini örneklerle açıkladı. Bektaş, atölye çalışmasında, öğrencilerin yakın çevrelerini daha iyi algılayıp değerlendirmelerini kolaylaştıran bir etkinlik gerçekleştirdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, mimarlık öğrencileriyle gün boyu atölye çalışmasında bulunan ve konferansın etkinliğini daha da güçlendiren Cengiz Bektaş’a teşekkür etti. Oktay, yeni eğitime başlamış bir fakülte olarak konusunda yetkin, önemli ödüller almış bir mimarı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"GÖKDELENLERDE YAŞAMAK İNSANLAR İÇİN BİR HATADIR"

İnsanoğlunun inşa ettiği en eski yerleşimlerden başlayarak, kendi tasarladığı çok sayıda yapı örneği aracılığıyla çevreye ve kültüre saygılı, duyarlı mimarinin ne olduğunu anlatan Mimar Bektaş, “Geçmişi yadsıyamayız, geçmişten ders almalıyız. Ancak kopya edilerek üretilen yapıların gerçekliği yoktur, böyle yapılar hiçbir kültüre ait değildir. Kültürü sürdürmek için ne gerisinde kalmalıyız ne de zamanı atlamalıyız; geçmişi anlamalı, geleceğe inanmalı ve çağdaş olmalıyız.” diyen Cengiz Bektaş, yeni inşa edilen gökdelenlerin günümüz insanı için adeta bir hapishane olduğunu hatırlattı.

Bektaş, “Gökdelenlerde konut önermek hatadır. İnsanı topraktan ne kadar koparıp gökyüzüne yükseltirseniz, insanı o kadar doğadan ve insanca yaşamdan uzaklaştırırsınız.” dedi. Doğaya uyumlu mimarlığın önemini vurgulayan Bektaş, “Ben hayatımda binaları inşa ederken tek bir ağaca dokunmadım. Binaya uygun yeşillikler değil, yeşilliklere uygun binalar yaptım.” şeklinde konuştu.

Mimaride insanı ve insanın temel ihtiyaçlarını temel almak gerektiğini hatırlatan Bektaş, şöyle devam etti: “Geleneksel mimarimizden örnek verecek olursak, İstanbul’da çok sayıda eski sarnıçlı bina vardır ve bu sarnıçlarda su biriktirilir. Gelecekte yaşanabilecek susuzluk problemine karşı, yine bu tarz ihtiyaçlara hizmet eden yapılar inşa etmeliyiz.”

Konuşmasının sonunda, ideal bir mimaride gelenekten gelen şeyleri daha çağdaş bir yorumla geleceğe taşımak gerektiğinin altını çizen Bektaş, yaptığı görsel sunumda bu felsefeye uygun olarak gerekleştirilen eski yerleşim ve yapılardan, kendi tasarladığı binalardan örnekler sundu.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Cengiz Bektaş’a katkılarından dolayı plaket, Dekan Prof. Dr. Derya Oktay da teşekkür belgesi takdim etti. Konferans, dinleyicilerin Cengiz Bektaş’a yönelttiği soruların cevaplanması ile sona erdi. Konferansa; Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu ve eski Başkanı Selami Özçelik, sivil toplum örgütü başkanları, Samsunlu mimarlar, OMÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

CİHAN

Yorumlar