MHP'li Türkkan: Türkiye bu sözleşmeyi neden imzalamıyor?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni 28 ülke imzalamış, aradan 19 yıl geçmesine rağmen Türkiye bu sözleşmeye imza atmamıştır....

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Türkkan: Türkiye bu sözleşmeyi neden imzalamıyor?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni 28 ülke imzalamış, aradan 19 yıl geçmesine rağmen Türkiye bu sözleşmeye imza atmamıştır. Maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiren bu anlaşmayı, Türkiye'nin neden imzalamadığı merak konusudur." dedi.

Türkkan, Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli, 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni aradan 19 yıl geçmesine rağmen imzalamamasını Meclis'e taşıdı. Türkkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. "Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni 28 ülke imzalamış, aradan 19 yıl geçmesine rağmen Türkiye bu sözleşmeye imza atmamıştır. Maden işletmesi sahiplerine ve Hükümetlere önemli sorumluluklar getiren bu anlaşmayı Türkiye'nin neden imzalamadığı merak konusudur." diyen Türkkan, "Türkiye’nin henüz onaylamadığı sığınma yerlerini zorunlu kılan sözleşme, madencilik sektörüne özgü önlemler içermekte ve bu önlemlerin tamamı, madencilikte iş sağlığı ve güvenliği sonuçlarını düzeltmek için önemli bir çerçeve çizmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkkan, önergesinde şunları kaydetti: "Dünyada sadece Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde yönetmeliklerde bulunmayan 'RescueChamber' yani kaçış veya yaşam odası ne yazık ki Türkiye’de de zorunlu olmadığı için birçok maden ocağında kurulmamakta, bu da maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçilerin hayatını kaybetmesinin en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Soma’da da 'Kaçış Odası' olsaydı işçilerin kurtarılacağı, ancak işverene maliyetinin 5 milyon doları bulacağı iddia edilmektedir. Türkiye 155 No’lu 'İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme'yi 2005 yılında, 187 No’lu 'İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi'ni ise bu yılın başında imzalamıştır."

TÜRKKAN'IN ÖNERGEDE YÖNELTTİĞİ SORULAR

-Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 1995 tarihli, 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni 28 ülke imzalamasına rağmen aradan 19 yıl geçmesine rağmen Türkiye neden hala bu sözleşmeye imza atmamıştır?

-155 No’lu 'İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme'yi ve 187 No’lu 'İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, 176 numaralı sözleşmenin Türkiye tarafından imzalanmama gerekçesi nedir?

-Maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçilerin hayatını kaybetmesinin en büyük sebebi olarak gösterilen 'Kaçış Odası' neden Türkiye’deki maden ocaklarında kurulmamaktadır?

-Kaçış odalarının kurulmamasının ardında maliyeti mi yatmaktadır, bu kadar önemli bir güvenlik tedbiri neden maden ocakları için zorunlu hale getirilmemiştir, maliyet, işçi hayatından daha mı önemlidir?

-Soma’daki facianın ardından maden ocaklarının çalışma koşulları ve işçi güvenliği konusunda yeni düzenlemeler yapılması düşünülmekte midir?"

CİHAN

Yorumlar