Mezuniyet töreninde ‘Soma’ ve ‘Gezi’ protestosu

Galatasaray Üniversitesi’nin 18’inci dönem mezuniyet töreninde öğrenciler Soma faciasını ve Gezi Parkı olaylarını protesto etti. Başlarına baret takan öğrenciler, ellerinde ‘Unutmadık unutturmayacağız’ yazılı afiş ile Gezi Parkı...

Google Haberlere Abone ol
Mezuniyet töreninde ‘Soma’ ve ‘Gezi’ protestosu

Galatasaray Üniversitesi’nin 18’inci dönem mezuniyet töreninde öğrenciler Soma faciasını ve Gezi Parkı olaylarını protesto etti. Başlarına baret takan öğrenciler, ellerinde ‘Unutmadık unutturmayacağız’ yazılı afiş ile Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Hazal Tolu, “Henüz öğrenciyken kaybedecek işimiz, bakmakla yükümlü ailemiz olmadığı zaman biz bu olaylara ses çıkaramıyorsak yarın hukukçu olduğumuzda nasıl insanları savunacağız.” dedi.

Galatasaray Üniversitesi’nde 2013- 2014 eğitim yılını başarıyla tamamlayan 486 öğrenci mezuniyet sevinci yaşadı. Galatasaray Üniversitesi Ortaköy Kampüsü’nde gerçekleştirilen mezuniyet törenine; Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach, Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Ozan Karaduman, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Mezuniyet törenine, öğrencilerin Soma ve Gezi Parkı temalı pankart açmaları damga vurdu. Bazı öğrenciler başlarına baret takarak törene katıldı. Diplomasını almaya çıkan hukuk öğrencilerinin ellerinde ‘Unutmadık unutturmayacağız’ yazılı afiş ve Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıması dikkat çekti.

Törende konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, öğrencilerin taktığı baretlerle demokratik ahlaki değerlerini gösterdiklerini söyledi Haznedar, şöyle devam etti: “Şimdi temsil ettiğiniz o üstün demokratik insani ahlaki değerlerini o baretlerinizle gösterdiniz. Pankartlarınızla gösterdiğiniz değerlerini paylaşıyorum. Biz bugün Türkiye’nin geldiği noktayı yaşananlardan bağımsız olarak Türkiye’yi bu hale getirenlerin de temsil ettiği değerlerimizle özeleştirimizi yaparak bakmalıyız.”

REKTÖRE ALKIŞLI PROTESTO

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, konuşma yaptığı sırada öğrenciler ve veliler tarafından alkışlarla protesto edildi. Alkışlamalara rağmen konuşmasına devam eden Tolga, “Sonunda beklediğimiz an geldi ve artık Galatasaray Üniversitesi’nden mezun oluyorsunuz. Bu kurum geçmiş zamanda eğitim alanında adeta öncü olmuş, bu ülkeye hoşgörülü, aydın, yurtsever, dayanışmacı devlet adamları, bilim adamları, politikacılar, yazarlar, sanatçılar, sporcular yetiştirmiştir.” ifadelerini kullandı.

Mezunlar adına konuşan Eylül Ener, hem millet olarak hem de üniversite olarak büyük acılar yaşanan bir dönemden geçildiğini söyledi. Ener, “Bu ülkenin gençleri olarak kimi zaman umutsuzluğa kapıldık. Kaybettiğimiz pırıl pırıl canlar için, çağdaş teknolojilerde yaşanmaması gereken felaketlerde yitirdiklerimiz için hep birlikte gözyaşı döktük.” dedi.

Gezi olaylarını ve Soma faciasını unutmadıklarını göstermek için protesto yaptıklarını belirten Hazal Tolu, “Bizim burada protesto ettiğimiz aslında tek konu Gezi değildi. Bununla birlikte Soma’ya ilişkinde afişlerimiz vardı. Soma’daki olayları geleceğin hukukçuları olarak protesto etmek istedik. Henüz öğrenciyken kaybedecek işimiz, bakmakla yükümlü ailemiz olmadığı zaman biz bu olaylara ses çıkaramıyorsak yarın hukukçu olduğumuzda nasıl insanları savunacağız.” şeklinde konuştu.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Oktay Koçak ise, şunları kaydetti: “Somada maden işçilerinin ölmesinden dolayı baretler bunlara bir göndermeydi. Buradaki protestoda göndermeydi. Soma’nın üzerinden günler geçti ve unutulmaya yakın duruyor.”

Konuşmaların ardından bölümünü birinci bitirenlere Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga tarafından plaket takdim edildi. Diplomalarını alan öğrenciler aileleriyle mezuniyet sevinci yaşadı.

CİHAN

Yorumlar