Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa’da yeniden duvarların örülmesini arzu etmiyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’da yeniden duvarların örülmesini arzu etmediklerini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa’da yeniden duvarların örülmesini arzu etmiyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’da yeniden duvarların örülmesini arzu etmediklerini ifade etti. Ukrayna’daki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, ‘‘İnşallah tekrar iki kutuplu bir Avrupa ve dünyaya gitmeyiz.’’ dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlık Müsteşarı Büyükelçi M. Haluk Ilıcak için düzenlenen veda resepsiyonunda gazetecilerin Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. Bölgede tansiyonun giderek tırmandığını belirten Çavuşoğlu, ‘‘Sanırım, bugüne kadar yürütülen telefon diplomasisi işe yaramadı. Keşke iş bu noktaya gelmeseydi. Maalesef Avrupa kıtası için çok olumsuz bir gelişme. Hatta bir dönüm noktası diyebiliriz. İnşallah tekrar iki kutuplu bir Avrupa ve dünyaya gitmeyiz. Duvarların yeniden örülmesini arzu etmeyiz.’’ şeklinde konuştu. BM, AB ve Rusya’nın da üyesi olduğu Avrupa Konseyin yapıcı bir diplomatik atağa geçmesi gerektiğini savunana Çavuşoğlu, ‘‘Bizim için mesele sadece Kırım Tatarlarının meselesi değildir. Mesele, Avrupa’nın ortasında yeniden bir savaş ve çatışma potansiyelinin olmasıdır.’’ diyerek Ukrayna’nın bölünme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

‘RUSYA’NIN BİRAN EVVEL BU HATADAN DÖNMESİ GEREKİR’

Türkiye’nin her zaman çatışmaların olmaması için gayret sarf ettiğini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘Bu, sadece Türkiye’nin yürüteceği diplomatik sorun olmaktan çıkmıştır. Daha ötesine geçmiştir.’’ sözlerine yer verdi. Batı ve Rusya’yı kastederek iki tarafın Ukrayna’ya 'beni seç ya benden değilsin’ politikası uyguladığını kaydeden Çavuşoğlu, ‘‘Ukrayna’nın bağımsızlık ve sınır bütünlüğünün garantörlerinden birisi Rusya’dır. Rusya da sağduyulu davranmalıdır. Barış için herkesten fazla çaba sarf etmelidir. Rusya’nın biran evvel bu hatadan dönmesi gerekir.’’ değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar