Mevlüt Çavuşoğlu: AB, önce sorsun sonra açıklama yapsın

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’den geçen internet düzenlemesi konusunda endişelerini dile getiren AB’ye sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Mevlüt Çavuşoğlu: AB, önce sorsun sonra açıklama yapsın

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’den geçen internet düzenlemesi konusunda endişelerini dile getiren AB’ye sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, AB’nin ‘haksızlık’ yaptığını iddia ederek ‘‘Yasayı önce iyice okusunlar, anlasınlar, sorsunlar ondan sonra açıklama yapsınlar.’’ şeklinde konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Programlar Direktörü Verena Taylor’u kabul etti. Kabulde gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandıran Çavuşoğlu, Meclis’ten geçen internet yasası konusunda AB’ye sert çıktı. Yasanın TBMM’den geçtiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, endişeye gerek olmadığını savunarak, ‘‘Endişeyi gidermek için herhangi bir şey yapmaya gerek yok. Bana göre gereksiz bir endişe. Her şeyden önce çıkan yasayı iyice incelemeleri gerekiyor. Ne olduğunu anlamaları gerekiyor. Ondan sonra açıklama yapmaları gerekiyor.’’ şeklinde konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, mahkemenin 48 saat içinde karar vermesinin öngörüldüğünden söz ederek, ‘‘Örneğin Sayın Baykal’la ilgili daha önce bir yayın olduğu zaman bunun kaldırılması günler aldı. Buradaki yasayı iyi anlamaları gerekiyor.’’ şeklinde konuştu. Yeni düzenlemeyle internet sağlayıcısı yerine sadece içeriğin engelleneceğini belirten Çavuşoğlu, ‘‘Biz bu yasaları düzenlerken, hem bireylerin haklarını koruyoruz hem de yanlış uygulamaları ortadan kaldırıyoruz. Buna rağmen halen ‘internette özgürlüğü kaldırıyor’ diye yaygara koparıyorlarsa, kusura bakmasınlar, haksızlık ediyorlar. Yasayı önce iyice okusunlar, anlasınlar, sorsunlar ondan sonra açıklama yapsınlar.’’ dedi.

‘YASAYI, BRÜKSEL’DE MUHATAPLARIMIZA ANLATACAĞIZ’

Konuyla ilgili bir açıklama yapacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, ‘‘İnternette herhangi bir kısıtlama yapılmıyor. Sadece kişilerin özel hayatı ihlal edildiği zaman müdahale hakkı veriyor. Hiç kimsenin başkalarının özel hayatı dahil günlük hayatını etkileyecek bir özgürlüğü sahip olmadığını bilmemiz lazım. Sanırım burada yanlış anlamalar var. Bu yasayı son haliyle kendilerine vereceğiz.’’ dedi. Pazartesi Brüksel’deki temaslarında konuyu gündeme getireceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, ‘‘Başta bir çağrımız oldu. Türkiye’deki herhangi bir yasa ya da bir gelişmeyle ilgili bizimle açık bir diyalog ortamı varken tam bilgi almadan kamuoyuna açıklama yapmak doğrusu bu ortama yakışmıyor. Yani, aramızdaki samimi diyalog ortamına yakışmıyor. Avrupalı dostlarımızdan bizim beklentimiz, samimi diyalog sürecini birlikte devam ettirmektir.’’ sözlerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar