Metro ihalesi davasında Kadir Topbaş’a beraat

Kadir Topbaş, metro ihalesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Google Haberlere Abone ol
Metro ihalesi davasında Kadir Topbaş’a beraat

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında olduğu 15 bireyin “Bağcılar- Başakşehir- Olimpiyat köyü” projesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada şikayetçi Cemal Acar hazır bulunurken, Topbaş ve öteki sanıkları ise avukatları temsil etti. Duruşmada hakim Mehmet Hamzaçebi, müşteki Cemal Acar’ın bilirkişi raporuna yönelik itiraz dilekçesinin okunarak dosyaya konulduğunu aktardı.

“MAHKEME TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞTİR”

Acar, rapora ait itirazının doğru olduğunu belirterek, “itirazda lüzumlu hassasiyet ve ihtimam gösterilmemiştir. Bu dosyaya bilirkişi şekilde atananlar daha Kadir Topbaş’ın öteki iki davasında da bilirkişilik yapmışlardır. Bunların kadrolu bilirkişi olduklarını düşünüyorum. Mahkeme tarafsızlığını yitirmiş durumdadır” dedi.

“MAHKEMENİZİN TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRECEK BİR HUSUS YOK”

Mahkeme, müşteki Acar’ın iddialarına cevap şekilde bilirkişinin seçimi hakkında mahkememizce öteki dosyalara göre fazla aşırı daha sıkı ve detaylı tetkik neticesinde heyet teşekkülü sağlandığı anlaşıldığından mahkememizin tarafsızlığına gölge düşürecek hiç bir hususa sebebiyet verilmediği benzeri bilirkişi seçimi öncesinde de raporun teslim etabına kadar bilirkişilerle görüşme yapmadığını vurguladı. Hakim Hamzaçebi herhangi bir suç veya yanlış isnadı bulunmaması sebebiyle Acar’ın itirazını reddetti.

“ACAR GÖNLÜNDEKİ RAPOR GELMEDİKÇE İTİRAZ EDECEK”

Sanık avukatlarından Fahri Biçer, bilirkişi raporunun ayrıntılı hazırlandığını ve bu doğrultuda karar verilmesini istedi. Biçer, müşteki acar’ın rapora itirazlarının reddedilmesini isteyerek “Cemal Acar, bizim 17 davamızda şikayetçi. Daha öncelikle 3 adet rapor alındı. Ama beyefendi gönlündeki rapor gelemediği sürece klişe itirazlarını yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

BİLİRKİŞİ: “MÜŞTEKİNİN İFADESİNE GÖRE BİZ ŞÜPHELİ GİBİYİZ”

Müşteki ve sanık avukatlarının beyanlarının peşinden hakim Hamzaçebi duruşma salonuna 4 insandan oluşan bilirkişi heyetini çağrı ederek sözlü şekilde dinledi. Salonun küçüklüğü sebebiyle hakimin heyeti sanık koltuklarını oturmalarını rica edince heyet, “Önemli değil, müştekinin ifadelerine göre zaten bizler zanlı gibiyiz” dedi.

“RAPORUMUZUN ARKASINDAYIZ”

Bilirkişi heyeti kendilerine yöneltilen sorular üzerine, raporu mesleki etik çerçevesinde hazırladıklarını, davalı tarafla görüşmediklerini, taraflarla hiç bir husumetlerini olmadıklarını söylediler. Heyet, daha öncelikle hazırladıkları raporlarla ilgili aleyhlerinde hiç bir dava açılmadığını ve raporun peşinde durduklarını kaydettiler.

“SOMUT BİR MADDİ ZARAR OLUŞMAMIŞTIR”

Sözlü şekilde beyanda olan bilirkişi heyeti “Yapılan tespitlerimiz doğrultusunda somut bir maddi ziyan oluşmadığı kanaatindeyiz Tüm belgeleri, faturalar ve hak edişlerin tamamını inceledik. Yaptığımız araştırmalar esnasında hem faturalarda hem de temin edilen işle ilgili, malzemeler ile bunların kullanımları esnasında vazife gereklerine marjinal davranılmak şekli ile haksız bir fayda sağlandığına ilişkin, herhangi bir döküman ve bilgiye ulaşmadık” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Bilirkişi heyetinin sözlü şekilde dinlenilmesinin peşinden söz sektör Kadir Topbaş’ın avukatları, Bilirkişi raporunun müvekillerinin suçsuzluğunu ortaya koyduğunu belirterek, Topbaş’ın beraatine karar verilmesini istek etti.

Davaya ait kararını açıklayan mahkeme tahkikat etabında elde edilen bilgi, belge, tahsil edilen raporlar ve son bilirkişi raporu bir tüm şekilde değerlendirildiğinde kamunun direk ve ya dolaylı yolla zarara uğratılmasına ait kati bir kanıt elde edilemediğini söyledi.

Mahkeme bu nedenler Kadir Topbaş’ın da aralarında olduğu 15 sanığın beraatine karar verdi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar